Miért érdemes megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni?Hír | 2013.06.07.

Csongrád megyében az országos számhoz képest arányaiban több a megváltozott munkaképességűek száma, viszont a helyzetük is jobb. Arról, hogy milyen támogatási formákat lehet igénybe venni Dr. Bényi Krisztinát, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatóját és Dér Veronika, tanácsadót kérdezték a kedd délelőtti Napraforgó magazinban.

Megváltozott munkaképességű személyek fogalma, egy viszonylag új megfogalmazás – mondta el műsorban dr. Bényi Krisztina, aki kifejtette, korábban, 2011. december 31-e előtt, régi rokkantsági nyugdíjasok, az 1-es, 2-es, 3-as csoportú rokkantsági nyugdíjasok tartoztak ide. Ők, 2012. január elseje után más ellátási típusba sorolódtak át, rokkantásig ellátást vagy rehabilitációs ellátást állapítottak meg számukra. Ide tartoznak továbbiakban minden olyan ügyfelünk, akik egészségkárosodásának mértéke a 40 százalékot meghaladja – tette hozzá a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatója.

Dr. Bényi Krisztinától megtudták, Csongrád, Békés és Bács – Kiskun megye területén a legtöbb az egészségkárosultak száma, ebből Békés megye áll az első helyen. Csongrád megyében egy 2011-es felmérés szerint 28 ezer megváltozott munkaképességű személy volt, amely országosan egy nagy szám, ami folyamatosan csökken az új felülvizsgálati rendszernek köszönhetően.

Annak érdekében, hogy minél több megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztassanak, adókedvezménnyel, bér- és járulékterhek átvállalásával támogatjuk – mondta le dr. Bényi Krisztina, aki megemlítette a Rehabilitációs kártyát, amit tavaly január 1-jétől vezettek be. Az ilyen kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén a munkaadó adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér kétszeresének a 27 százaléka – hangzott el műsorban.A másik támogatási forma a bér és költségtámogatás, melyhez a munkáltatóknak kell regisztrálni.

Most indul az a program, ami a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatását szeretné segíteni. Lényege, hogy a munkavállaló után 5 hónapig átvállalják a bérköltséget, 150 ezer forintig, amennyiben az érintettek határozatlan időre szóló szerződést kötnek.Csongrád megyében négy helyen, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szegeden is képzett szakemberek tudnak segítséget nyújtani az érdeklődők számára. Dér Veronika elmondta, igaz még az irodák nem készültek el teljesen, de már sok munkáltató kereste meg őket a programmal kapcsolatban. Dér Veronika, tanácsadó elmondta, a megváltozott munkaképességűek többsége szeretne dolgozni, de a munkáltatók nem mindig befogadók. Dér Veronika, maga is megváltozott munkaképességű: cukorbetegség szövődményeként vesztette el látását hét évvel ezelőtt. Egészségkárosodása ellenére folyamatosan dolgozik, tanul, képezi magát és jelenleg is államvizsgára tanul.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ