„Mi van, ha éjjel sír a gyerek?” – siket édesanyák és családjukHír | 2014.04.05.

Két fiatal és szép nő, mindkettő boldog anyuka és feleség, mellesleg mindkettő hallás nélkül éli életét. Otthon, családjuk körében látogattuk meg Mattyasovszky Luciát és Tisza Viktóriát.

Hetedik kerületi, hatalmas gangos bérház, annak is a legfelső emelete. Ide hívtak minket vendégségbe, hogy betekintést kapjunk két siket anyuka családi életébe. A fiatalok lakásának ajtócsengője fénnyel jelez, fiatal, mosolygós apuka nyit ajtót, ő Miklós. Felesége Lucia, szintén csupa vidámság, két gyerekük van, épp alszanak. Benézünk a szobába, a kanapén fekszik egy nyúlánk fiúgyerek, Mikes. Ösztönösen a szánk elé kapjuk a kezünket, elnézést, amiért hangosan beszéltünk, mosolyogva rázzák a fejüket, nem baj, nem hallja a fiú úgysem. Azért mi önkéntelenül suttogóra fogjuk. A galérián alszik Mikes húga, a két és fél éves Lorin, kiderül, hogy mindkettejüknek van hallókészüléke, de a hallást „még tanulni kell”.

Az apa a kissrác hátát simogatja, Lucia a kislányt ébresztgeti, álmosan nyitogatják a szemüket, nem mérgesek, hogy fel kell kelni. Ők így négyen ebben a pici, egyszobás lakásban laknak, ettől függetlenül, amerre nézünk, mindenhol kincstári rend. Megérkezik a nagymama, aki ugyanezen az emeleten lakik, és Lucia ikertestvére, Viki is a családjával. Ő szintén két gyerek édesanyja. Fia, Levente két évvel fiatalabb Mikesnél, ő az egyetlen halló a családban, a húga, Léda majdnem ugyanannyi idős, mint Luciáék kislánya.

„Te, a gyerekek nem hallanak”

Nagy lesz egy pillanat alatt a sürgés-forgás, a szülők levetkőztetik a gyerekeket, majd leülnek a kanapéra mind, a kicsik is illedelmesen a szüleik ölébe. A felnőttek várakozóan néznek rám, várják a kérdéseket, szerencsére idő közben megérkezik Kata, a jeltolmács is, kicsit azért megkönnyebbülök. Bár mindenkinek a beszédét meg lehet érteni. A férfiak ráadásul bátran is beszélnek – ők érzékelik a külvilág erősebb zajait. Lucia és Viki viszont zavarban van. Pedig nem kellene, mindannyian tudnak szájról olvasni, legfeljebb lassan és szépen artikulálva kell formálni a szavakat előttük.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ