Mi az a reumatoid arthritisz?Tanulmány | 2013.10.05.

A reumatoid arthritisz (RA) egy hosszan tartó, progresszív sokízületi gyulladásos megbetegedés. A betegség adott genetikai hajlam és egy jelentkező kiváltó tényező pl. fertőzés vagy stressz hatására alakul ki.

A népesség 0,5–1%-át érintve relatíve gyakori megbetegedésnek számít. Elsősorban nőknél fordul elő, 30-50 éves korban kezdődve. Az RA az esetek nagy többségében markáns ízületi gyulladásos tünetekkel jelentkezik, de sokszor lappangó formában hullámzó jellegű visszatérő ízületi panaszokkal indul.

A betegség lényege, hogy a szervezet immunrendszere az ízületi belhártyában hullámzó erősséggel zajló gyulladást tart fenn, mely az ízületen belül kóros mennyiségű folyadéktermelést, illetve szövetszaporulatot indukálva okoz ízületi duzzanatot, gyulladásos fájdalmat és végeredményben az ízület mozgásterjedelmének csökkenését. Klinikailag döntően a kéz és a láb kisízületeinek szimmetrikus gyulladása jellemzi, de a térd-, csukló-, könyök- és bokaízületeket is gyakran érinti. A betegség jellemző tünete még a reggeli ízületi merevség, melyet az éjjel nyugalomba került ízületekben felszaporodó nagyobb mennyiségű folyadék jelenléte okoz. Jellegzetes tünet még az un. reumás csomó, mely ízület környéki bőr alatti fájdalmatlan csomók megjelenését jelenti. Ízületi érintettségen kívül ritkán egyéb szerveket is megtámadhat (tüdő, szem) és az általános gyulladás következtében az érelmeszesedést is felgyorsíthatja annak összes szív-érrendszeri következményével.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL