Meseterápiás kötet a transzplantált gyerekeknekHír | 2015.06.13.

A mesék bátorítást és erőt adnak a kicsiknek, és példával szolgálnak arra, hogy milyen sokat bír az ember.

Szülők és szakemberek egyaránt tapasztalják, hogy a szervátültetés és a megelőző, gyakran hosszú, súlyos betegség lelki zavarokhoz vezethet. Az egészségi állapot miatti szorongás gyakori, kéretlen kísérője a transzplantáltak életének. Ennek oldására, megszüntetésére a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért egy, a gyerekek világához közel álló eszközt „vet be": a meseterápiát a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából.

Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta 16 népmesét és öt transzplantált gyermek saját meséjét-történetét gyűjtötte össze a Csudamadár címmel megjelent kötetben azzal a céllal, hogy a gyerekek a meséken keresztül könnyebben értsék meg és dolgozzák fel betegségüket, fájdalmaikat, megküzdjenek a tanulási problémákkal, testük elfogadásával vagy a csúfolással, az elszigetelődéssel, ami mind életük kényszerű velejárója lehet. A népmesékben új világ tárul fel, és megtanulhatják, hogy túlléphetnek a betegség által behatároltnak tűnő élethelyzetükön belső, lelki munkával.

Boldizsár Ildikó szavaival „újjászülethetnek, a mesén keresztül megnyíló út és világkép gyógyítja meg őket. Feltárul előttük egy olyan létezési mód, amelyről addig nem tudtak, amely a teljesség érzését hozza el számukra. A mese egy fejlődési utat mutat, és a gyógyulás akkor kezdődik, amikor a mese belsővé válik, és ráébreszti a kis betegeket, hogy a segítség bennük rejlik, és megmutatja nekik, mire lesznek képesek, ha felébresztik a bennük szunnyadó táltos paripákat."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: WEBOVOS