Merni kell dolgozni: várják a cégek a megváltozott munkaképességűeket Hír | 2013.10.28.

Csak Budapesten rendszeresen 700-800 főnyi üres állást tart nyilván a Fővárosi Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve (RSZSZ) a megváltozott munkaképességűek számára. Emellett november elsejétől közfoglalkoztatási programot is indítanak részükre – Kovács Ibolya igazgató meglepően pozitív képet festett a magyar helyzetről a Rádió Orient műsorában, és tájékoztatott a soros felülvizsgálatok jelenlegi állásáról is.

Fogyatékos-e a megváltozott munkaképességű ember? Milyen ellátásokban részesülhet, és hogyan veheti ezeket igénybe? Milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon, ha még állandó lakcíme sincs? A fenti kérdésekre kereste a válaszokat a Rádió Orient az RSZSZ igazgatójával. Kovács Ibolya 40 éve dolgozik a szociális szférában - ebből 34 évet a szociális és a 6 évet munkaügy területén töltött, így tisztán látja a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességű emberek helyzetét, mindennapjait. “Nagyon sok esetben az állampolgárok a fogyatékos személyekkel azonosnak tartják a megváltozott munkaképességű embereket.” – hívta fel a figyelmet egy alapvető tévedésre az igazgató. A megváltozott munkaképességűeknek csupán 10-15 százaléka fogyatékos személy, a többiek egészségkárosodottak, valamilyen betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi problémák), vagy baleset miatt kerültek ebbe az állapotba.

Sokan várnak még

Jogszabályi változás miatt a megváltozott munkaképességű személyek ellátása a nyugdíjrendszerből átkerült az egészségbiztosítási alaphoz, amivel párhuzamosan az ellátáshoz való hozzájutás is módosult. Az igénylést a lakóhely, vagy tartózkodási hely szerint illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervekhez kell beadni, amelyből jelenleg 19 van az országban, megyénként egy-egy, illetve a Fővárosban és Pest megyében régiós szinten a Budapest Főváros Kormányhivatala működteti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervet.

A folyamat kulcseleme továbbra is az orvosi vizsgálat maradt, amelyre fővárosi és Pest megyei ügyfél esetén a Budapest XVI. kerület Tököli út 82-es szám alatt kerül sor. Kovács Ibolya többször is hangsúlyozta, hogy a megfelelő formanyomtatványokat, és az orvosi beutalót a lehető legnagyobb alapossággal töltessék ki a betegek a háziorvossal. Az orvosi beutaló minden háziorvos számítógépében rendelkezésre áll. A beadott dokumentáció, a vizsgálat és a beteg elmondása alapján számítógépes program segítséggel állapítja meg az államigazgatási szerv orvosa, hogy az adott betegség milyen mértékű egészségkárosodást jelent, illetve a megmaradt egészségi állapot százalékát. Megváltozott munkaképességű az adott személy, ha egészségi állapota 60 %, vagy az alatti.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ