Mennyi vitamin hiányzik egy Index-olvasó mindennapjaiból?Hír | 2016.11.29.

Az Index nagy téli vitamintesztjét eddig 23852 fő töltötte ki, akiknek 95%-a nyilatkozott úgy, hogy szándékában áll tenni az immunrendszerének megfelelő működése érdekében, ami igazán dicséretes. A válaszaikból viszont az derült ki, hogy a gyakorlati megvalósítással már akadnak problémák.

Olvasóink 46%-a érzi úgy, hogy több energiára van szüksége a mindennapokhoz. Ez pedig szorosan összefügg azzal, hogy válaszadóink 45%-ának nem jut ideje a rendszeres testmozgásra.Nekik azt tanácsoljuk, hogy sürgősen alakítsák át napirendjüket és iktassák be a mozgást, hiszen a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin mellett ez is elengedhetetlen csontjaink épségének megőrzéséhez!  

Mindig, mindenhol ezt halljuk, mégsem fordítunk kellő figyelmet a a zöldség-és gyümölcsfogyasztásnakA tesztünket kitöltők alig több mint harmada fogyaszt naponta 3x friss zöldséget és gyümölcsöt. Pedig az egészséges étrend tartalmaz zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejet, tejterméket, húst és húskészítményeket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket és olajos magvakat is. Ezek közül a zöldségek és gyümölcsök a legfőbb vitaminforrások. Az idényzöldségeknek, gyümölcsöknek meg van az az előnyük, hogy tápértékük magas és nem utolsó sorban olcsóbb áron juthatunk hozzájuk, mint a világot átutazó, vegyszerekkel kezelt és érlelt társaikhoz.

Nem mehetünk el szó nélkül rossz szokásaink mellett sem. Ahogy az alkoholfogyasztás, úgy a dohányzás is káros hatással van szervezetünk vitaminraktárára. A kérdéseket megválaszolók 19 %-a vallotta magát rendszeresen dohányzónak. Az ő esetükben kiemelt fontossággal bír a C-vitamin pótlása. A C-vitamin többek között képes arra, hogy mérsékelje az erekben és az idegszövetekben az oxigénhiány miatt kialakuló károkat, csökkentve az érkárosodást, a nyálkahártyák károsodását, így jó pár betegség megelőzésében segíthet. A felnőtt szervezet napi igénye átlag 60-100 mg, de a dohányosok, kismamák, szoptatós anyukák, műtéten átesettek, náthával küzdők, betegségből lábadozók napi C-vitamin szükséglete akár 200-1000 mg is lehet.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: INDEX.HU