Melyik előnyösebb, az öregségi nyugdíj vagy rokkantsági ellátás?Hír | 2016.02.29.

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Az Adózóna megmondja.

Amennyiben valakinek az 1955. előtt született és 2012. előtt megállapított rokkantsági nyugellátása 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásba „fordult át”, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor valóban választhat, hogy a rokkantsági ellátását a nyugdíjkorhatár betöltésétől – azonos összegben – öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább - írja az Adózóna.

Az a tény, hogy ellátását már nem rokkantsági ellátásként, hanem saját jogú nyugellátásként folyósítanák tovább, nem befolyásolja a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal kapcsolatban az elhunyt jogszerző házastársa abban az esetben is jogosultságot szerezhet özvegyi nyugdíjra, ha a jogszerző az elhalálozás időpontjában nem öregségi nyugdíjban, hanem rokkantsági ellátásban részesült.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG