Melyik a legjobb, cukorbetegeknek való terápia?Hír | 2014.09.16.

Minden cukorbetegnek megvan a saját legjobb inzulinja, mégpedig az, amelyik a lehető legjobban passzol az egyén életviteléhez. A Focus.de összeszedte, mire kell figyelniük a diabéteszben szenvedőknek, hogy a hatalmas választékból megtalálhassák a számukra optimális módszert.

Minden ember másképp reagál a különböző gyógyszerekre, így van ez az inzulin esetében is. A választék hatalmas. A Focus.de összeszedte, mire kell figyelniük a cukorbetegeknek, hogy megtalálhassák a maguknak való gyógyszert.

„Nincs olyan, hogy a legjobb inzulin” – mondta Erhard Siegel, a Német Diabétesz Szövetség elnöke. „Minden cukorbetegnek megvan a saját legjobb inzulinja, mégpedig az, amelyik a legjobban passzol az egyén életviteléhez.” Siegel, a heidelbergi Szent József Kórház főorvosa a személyre szabott orvoslást helyezi előtérbe.

Amikor az orvosok az adott gyógyszer mellett vagy ellen döntenek, nem csak annak fajtáját veszik figyelembe. A döntésük attól is függ, hogy milyen formában található meg az adott gyógyszerben a hatóanyag, illetve mennyire lehet azt más gyógyszerekkel együtt kombinálni. Alapvetően az orvosok három inzulinterápiát különböztetnek meg: a hagyományost, az úgynevezett intenzívet és a támogatottat.

1. A támogatott terápia

Azoknak a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek, akik Metformint vagy más egyéb tablettákat szednek, ez az úgynevezett bazális (a legkisebb, az egészséghez vagy az életben maradáshoz  még elégséges szintű), támogatott, szájon át alkalmazható terápia alapvédelmet jelent az inzulinterápia előtt. Hat hónapig kell várni arra, hogy az értékek az életmódbeli változások következtében javuljanak – emelte ki a diabetológus. Ha az érték éhgyomorra is magas, abban az esetben – természetesen előbb orvossal egyeztetve – kombinálható a tabletta az úgynevezett bazális (lásd feljebb) inzulinnal.

Célcsoport: 2-es típusú diabéteszben szenvedők
Előny: kevesebb injekció, ez a fajta terápia véd a súlygyarapodástól
Hátrány: evés előtt meg kell mérni a vércukorszintet

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO