Mely esetekben jár többletpont a fogyatékosságért a felvételin?Hír | 2015.03.23.

Jár többletpont a felvételin, ha gerincferdülése van? Hol tudják megnézni, hogy az állapotuk fogyatékosságnak minősül-e?

"Milyen fajta fogyatékosságért jár többletpont? A gerincferdülésért adható pontokra lennék kíváncsi."

Gerincferdülésért jár többletpont: a felvételin a fogyatékosságot minden esetben igazolni kell - az igazolásnak tartalmaznia kell a fogyatékosság megnevezését és BNO-kódját. Ez utóbbinak itt nézhetnek utána.

A felvételin fogyatékosság címén 40 többletpontot kaphatnak. Ez lehet mozgásszervi, érzékszervi, beszédfogyatékosság (diszfázia, diszlália, diszfónia, dadogás, hadarás, afázia, orrhangzós beszéd, dizartria, mutizmus, súlyos beszédészlelési és beszédmegértési zavar, centrális pöszeség, megkésett beszédfejlődés stb.), pszichés fejlődési zavar (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás és figyelemzavar, magatartás-szabályozási zavar stb), autizmus spektrum zavar, illetve halmazottan fogyatékos állapot. Saját nevelési igényért igen, tanulási nehézségért viszont nem jár többletpont.

Az igazolást - szakértői véleményt - a megyei vagy fővárosi pedagógiai szakszolgálati intézmények, illetve azok megyei vagy országos szakértői bizottságként eljáró tagintézményei (valamint jogelődjeik közül a tanulási képességvizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok és az országos szakértői és rehabilitációs bizottságok) adhatják ki.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: EDULINE