Mellrák: a korai diagnózis életet menthetHír | 2015.06.09.

A nők többsége retteg az emlőráktól, s ma még viszonylag kevesen fogadják el, hogy a tumor időben(!) felfedezve éppúgy meggyógyítható, mint más betegségek. Sokakat a diagnózistól való félelem tart vissza a szűrővizsgálattól.

Jobb előbb, mint később

Ezzel pedig megindul a spirál: ha ugyanis a fejlődő tumort későn veszik észre, akkor már valóban komolyabb beavatkozásra van szükség, s kisebb az esély a gyógyulásra. Emiatt azután még többen félnek a mellráktól.

A szegedi onkológiai klinikán kezelt emlőrákos nők több mint felénél panaszmentes állapotban fedezték fel a tumort. Kahán Zsuzsanna professzor asszony kiemeli: a tünetmentes állapotban a klinikára kerülő nőknél lényegesen kisebb orvosi beavatkozásra van szükség, mint azoknál, akik már csak akkor kerültek orvoshoz, amikor panaszokat okozott a tumor.

Kisebb daganatnál jobbak az esélyek

Ha kisebb a tumor, természetes, hogykönnyebb megküzdeni vele: kisebb műtétre van szükség, olykor a kemoterápia el is hagyható vagy ha mégsem, akkor kevésbé van szükség erős citosztatikumokra - fogalmaz a professzor. Hozzáteszi: a mammográfiával felfedezett tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani, a terápia a nők több mint 90 százalékánál teljes gyógyulást eredményez.

Ezzel ellentétben a már kitapintható állapotban felfedezett emlődaganatok esetében értelemszerűen nagyobb operációra van szükség, továbbá a gyógyszeres kezelésekben, a kemoterápiában, hormonterápiában erősebb beavatkozások kellenek, hogy a kívánt tumorpusztítást el lehessen érni. Az áttétek esetleges megjelenése pedig tovább csökkenti a gyógyulási esélyt.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA