Mekkora az autizmus esélye? Figyeljük a kisbabánk sírását!Tanulmány | 2012.12.23.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az újszülöttek sírásából következtetni lehet arra, hogy mekkora valószínűséggel alakul ki később az illető gyereknél autizmus spektrum zavar.

A tanulmány számos kérdést vet fel, többet között azt, hogy számítógépes elemzés nélkül hogyan lehetséges észrevenni egy csecsemő sírásában azokat az apró eltéréseket, melyek az autizmus esélyére utalhatnának, másrészt azt, hogy ha valakit mégis kiszűrnek, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a kockázat mértéke csökkenjen.

A tudomány jelenlegi állása szerint a szakemberek legkorábban 18 hónapos korban képesek kiszűrni az autisztikus rendellenességeket. A tanulmányt készítő Stephen Sheinkopf, a Brown Egyetem Orvosi Karának pszichiáter és emberi viselkedéstan docense úgy véli, a sírás alapján történő szűrés abban segíthet, hogy a kockázati csoportba tartozó gyerekeket még alaposabb vizsgálatoknak tennék ki, és talán még időben közbe lehetne lépni, hogy ne alakuljon ki a betegség súlyosabb változata.

Az Autism Research című lapban megjelent kutatás során 21 olyan hat hónapos csecsemő sírását figyelték meg a szakemberek, akiknek testvérénél már diagnosztizálták az autizmus spektrum zavart, valamint 18 olyan gyermekét, akiket alacsony kockázati csoportba soroltak. Valamennyi sírást számítógéppel elemezték ki, és megfigyelték, hogy a magasabb kockázati csoportba tartozók magasabb hangon sírtak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MNO