Méhnyakrák: sokan 15 éve nem vettek részt szűrésenHír | 2016.01.25.

Nemcsak a nőgyógyászok, hanem a védőnők is végezhetnek méhnyakrákszűrést, amelyre olyan nők is jelentkeztek, akik 15 éve nem vettek részt a vizsgálaton.

2009 óta már a védőnők is végezhetnek méhnyakrákszűrést. Így már az olyan kistelepüléseken is igénybe tudják venni a szűrést a nők, ahol nőgyógyászok nem rendelnek. A statisztikák azt mutatják, az országnak ezeken a területein élők között leggyakoribb a méhnyakrákos megbetegedés.

A védőnők sikeres szűrő programjukkal máris elértek olyan nőket, akik 10-15 éve nem jelentek meg a rendeléseken. Az ÁNTSZ novemberi adatai szerint 2014-ben és 2015-ben a védőnői hálózat segítségével közel 54 ezer nőt vizsgáltak meg, és 1600 esetben találtak valamilyen elváltozást.

A nőgyógyászok azt szeretnék, ha minden nőt ingyenesen vizsgálnának meg egy, a mostaninál sokkal hatékonyabb módszerrel. A DNS-teszttel kiegészítettméhnyakrákszűrés jelenleg az egészségügyi minisztérium engedélyezésére vár. Ezzel az új módszerrel már a rák megjelenése előtt kiszűrhetik a betegséget, és ezzel valójában megszüntethető a méhnyakrák – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Februárban az ÁNTSZ 10 ezer meghívót küld ki, amelyben felhívja a nők figyelmét a szűrés fontosságára.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ