Megfizetett helyek az álláspiaconSzakmai cikk | 2011.05.31.

Jelentősen megnőtt az igény a megváltozott munkaképességű munkavállalókra. Csakhogy a kereslet megugrása mögött sok helyen nem humánus, hanem gazdasági megfontolás áll, hogy elkerüljék a rehabilitációs hozzájárulás megfizetését.

Jelentősen megnőtt az igény a megváltozott munkaképességű munkavállalókra. Csakhogy a kereslet megugrása mögött sok helyen nem humánus, hanem gazdasági megfontolás áll, hogy elkerüljék a rehabilitációs hozzájárulás megfizetését. Ahol ugyanis az ilyen munkavállalók aránya nem éri el az 5 százalékot, több százezer forintot fizethet az adott cég. Félő, ha megváltozna a törvény, a spórolási célból alkalmazottak egy (vagy nagy?) részét azonnal elküldenék.

Szerencsére egyre több a pozitív példa is – derült ki egy tavalyi felmérésből. Az eredményeket nemrég, a felmérést végző mtd Tanácsadói Közösség Esélykonferenciáján ismertették, ahol a példamutató cégeket díjazták, miközben a fókusztéma a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci esélye volt. Nem véletlenül, hiszen tavaly csaknem hatszorosára növekedett a rehabilitációs hozzájárulás összege (ez jelenleg évente 964 500 Ft), melyet azoknak a vállalatoknak kell kifizetni, amelyek nem teljesítik a kötelező foglalkoztatási szintet. Emiatt egy hatalmas luk keletkezett a keresleti oldalon, amit a kínálat egyelőre nem tud kitölteni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: Népszabadság Online