Vitairat a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésérőlTörvényi változás | 2011.06.01.

Célkitűzés: növekedjék a megváltozott munkaképességű emberek között a foglalkoztatottak, mindenekelőtt az integráltan foglalkoztatottak száma és aránya. A speciális, védett munkahelyeket azok számára szükséges fenntartani, akik - segítséggel, sikeres foglalkozási rehabilitációval - sem képesek teljesíteni a normál munkahelyeken elvárt feltételeket.

Vitairat a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítéséről

Célkitűzés: növekedjék a megváltozott munkaképességű emberek között a foglalkoztatottak, mindenekelőtt az integráltan foglalkoztatottak száma és aránya. A speciális, védett munkahelyeket azok számára szükséges fenntartani, akik - segítséggel, sikeres foglalkozási rehabilitációval - sem képesek teljesíteni a normál munkahelyeken elvárt feltételeket. A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítését szolgáló érdekeltségi rendszer legfontosabb elemének tekinthető támogatási forma hatékonyságának növelése a nyílt munkaerőpiaci integráció és a védett foglalkoztatás optimális feltételeinek kialakítása érdekében, az európai uniós versenyszabályoknak megfelelően.

1) Bevezetés

A kormányprogram foglalkoztatáspolitikai célkitűzései között szerepel a megváltozott munkaképességű emberek foglalkozási rehabilitációját szolgáló érdekeltségi és támogatási rendszer korszerűsítése.[1] 1998. évi XXVI. a fogyatékossággal élő személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról (Fot.) szóló törvény korszerű elveit és annak európai normákat követő szellemét változatlanul érvényesnek és alapvetőnek tartja. A fogyatékos személyek integrált, ennek hiányában védett foglalkoztatásra jogosultak. "Ha a fogyatékos személy foglalkoztatása az integrált foglalkoztatás keretében nem megvalósítható, úgy számára speciális munkahelyek működtetésével a munkához való jogát lehetőség szerint biztosítani kell." (16.§) A Fot. 30.§ (1) c) pontjában felhatalmazást kapott a Kormány arra, hogy rendeletben állapítsa meg a speciális munkahely működésének és finanszírozásának szabályait. A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 203. § (2) bekezdésében a Kormány felhatalmazást kap, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazására, foglalkoztatására és a szociális foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat megállapítsa.

2) A szabályozás szükségessége, indoka, helyzetértékelés

Három alapvető tényező indokolja egy új jogszabály megalkotását:

2.1. a tartósan akadályozott emberek foglalkoztatását segítő támogatási rendszerben mutatkozó diszfunkcionális elemek megerősödése, a támogatások relatív alacsony hatásfoka, a támogatás felhasználásának nehézkes ellenőrzése;
2.2. nincsenek meghatározva a támogatásban részesülő szervezetek rehabilitációs feladatai, a foglalkoztatás minőségével kapcsolatos elvárások;
2.3. az európai uniós szabályozásnak megfelelő támogatási rendszer kialakítása.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium