Megváltozott munkaképességűeket a közszférábaHír | 2014.12.19.

A Salva Vita Alapítvány 19 mentorálassal felkészített megváltozott munkaképességű embert, elsősorban értelmi sérült és autizmussal élőt (utóbbiaknak jobb a monotónia-tűrési képességük) helyezett el, és mintegy 34 hátrányos helyzetűt vont be abba a projektbe, amely a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását tűzte ki célul a közszférában. Az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult, sikeresen lezajlott TÁMOP-program eredményeit a résztvevők a napokban az "Ismerjük meg egymást! Megváltoztatott munkaképességű emberek a közszférában" című munkáltatói fórumon osztották meg újabb érdeklődő önkormányzati döntéshozókkal.

Alkalmazásának lehetőségeiről az Újbuda Önkormányzatánál megvalósított jó gyakorlatról és eddig elért eredményekről hallhattak többek között azon az önkormányzati fórumon, melyen a Novotel Budapest Centrumban polgármesteri hivatalok esélyegyenlőségi-, és HR-referensei vettek részt.

Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy, a for-profit vállalkozások mellett, a közfeladatokat ellátó intézményeket is fel kell készíteni a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazására. A program során az önkormányzatoknak és intézményeiknek segítséget nyújtottak: térítésmentesen közvetítettek munkavállalókat, valamint elméleti, felkészítő tréningeket is tartottak.

Az eseményen bemutatták az „Ismerjük meg egymást! Fogyatékos ember a kollégám" című kiadvány is, amely azoknak ad praktikus tanácsokat, akik fogyatékos emberek kollégái lesznek. Természetesen ez sem könnyű ügy, hiszen számos, úgynevezett ép dolgozó - tisztelet a kivételnek - még mindig bizonyos ellenérzéssel fogadja őket (ahogy elhangzott: sok múlik a nyitottságon, mert nekik néha a lelküket kell akadálymentesíteni); ez azonban, sajnos, társadalmi jelenség. Az érem másik oldala: minden jó szándék ellenére, a fogyatékossággal élő mégis alkalmatlannak bizonyul a feladat ellátására, sőt, kevésnek tartja a felkínált javadalmazást.

A 2013 júliusában indult és 2014. december 31-én záruló "Értelmi sérült és autizmussal élő személyek bevonása közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programokba" című projekt Józsefváros és a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatok partneri együttműködésével zajlott, ők biztosították a gyakorlati munkahelyeket is.

A program keretében a munkáltatók valós tapasztalatokat szerezhettek az értelmi sérült és autizmussal élő emberek munkavégző képességéről. A fogyatékossággal élő emberek pedig az elméleti képzéssel és a munkahelyi gyakorlattal felkészülhettek a munkaerő-piaci szerepvállalásra, a támogatott foglalkoztatás segítségével a tényleges munkahelykeresésre, illetve munkába állásra. Az együttműködés során az alapítvány elsősorban általános iskolában, középiskolában, kórházban és polgármesteri hivatalban helyezte el ügyfeleit konyhai kisegítő, adminisztrátor, segédápoló, takarító, raktáros vagy éppen csomagoló munkakörökben. A program lehetőséget biztosított a munkába állt fogyatékos emberek utókövetésére is egyéni mentorálás, dolgozói klub, drámapedagógiai foglalkozás segített a hosszú távú munkavállalás megteremtésében.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SERULTEK.HU