Megváltozott munkaképességűek alkalmazása: 3 erős érvHír | 2013.05.29.

2013-ban mindössze néhány új szabályt kell megismernie annak a munkáltatónak, amely versenyképessége javításában, költségei csökkentésében vagy a vállalat társadalmi felelősségvállalás tudatos megvalósítása során megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztat. A foglalkoztatás ezen módjával kapcsolatos lehetőségek egyre több munkaadó számára válnak vonzóvá.

A támogatások rendszerének 2013. év elejei átalakítása a megváltozott munkaképességűek élethelyzetének hosszú távú és tartós javítását a nyílt munkaerőpiacra történő visszatérésükkel kívánja elősegíteni. Emellett a bevezetett változások, a tervek szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott költségvetési források hatékonyabb felhasználását is szolgálja.

A kormány a célok támogatására a költségvetési forrásokon túl az Új Széchenyi Tervben 2012 és 2014 között csaknem 30 milliárd forintot biztosít.

„A megváltozott munkaképességűek alkalmazása mellett szóló érvek között a leggyakoribb, hogy a rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges beruházás és akkreditáció egyszeri költsége, valamint a megváltozott munkaképességűek után igénybe vehető adókedvezmény áll szemben az évente fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összegével” – magyarázza Csákvári Róbert, a 100 százalékos magyar tulajdonban lévő Work Force Kft. ügyvezető-tulajdonosa a megváltozott munkaképességű foglalkoztatása iránti növekvő érdeklődést. A 2013. évi változások minden bizonnyal több munkaadót ösztönöznek majd a rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges akkreditáció megszerzésére, hiszen így az évente felmerülő fix költség helyett adókedvezménnyel számolhatnak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VILÁGGAZDASÁG ONLINE