Megváltozott munkaképességűek: 300-an találtak vissza a munkábaHír | 2013.02.08.

5 évig tartó uniós projektet zártak február 6-án Szegeden: a megyéből mintegy 800, rehabilitációs járadékban részesülő ember kapott segítséget, közülük 300 főt már több mint 6 hónapja újra alkalmaznak.

– 2007-ben annyira megromlott az egészségem, hogy munkanélküli lettem – vallott élete legnehezebb időszakáról Laukó Judit. Az asszony egy hipermarketben volt pénztáros, ahol betegsége miatt végül már 4 órában sem tudták alkalmazni. A munkaerőpiacon, közel az ötödik ikszhez, azzal találta magát szemben, hogy mindent elölről kell kezdeni. Akkor még nem tudhatta, hogy 2013-ra jó vége lesz a történetének.

Laukó Juditot, a megyeházán, projektzáró konferencián mutatták be a szervezők: ő és a 2008-ban elkezdődött, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását segítő TÁMOP-program ugyanis egymásra találtak. A projekt segítségével Judit különböző tréningeken vett részt, majd egy alapítvány alkalmazta, munkabérének költségeit a program állta. – Mivel egészségem tovább romlott, később újra munkanélküli lettem, de már nem adtam fel – folytatta. – Elvégeztem egy társasházkezelői tanfolyamot, most a saját házunk ügyeit viszem megbízási szerződéssel, és még az is lehet, hogy önálló vállalkozást tudok indítani.

A konferencián a 2008-tól 2013-ig tartó program eredményeiről számoltak be. Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta: Csongrád megyében képzésekkel, munkáltatóknak nyújtott támogatásokkal 800 embert sikerült segíteniük. 2012. november 30-áig 706-an fejezték be sikeresen „egyéni programjukat", közülük mintegy 300-an már több mint 6 hónapja állásban vannak. Minden rehabilitációs kártyás alkalmazott után 27 százalékos adókedvezményt vehetnek igénybe a foglalkoztatók.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DELMAGYAR.HU