Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaHír | 2016.06.01.

Május 1-től módosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény, megjelent a fiatalon meglévő egészségromlásnál fiatalon történő ellátás igénylés lehetősége.

A jelentős mértékű, a tartós egészségromlás esetén nyújtható pénzbeli ellátások igen lényeges szerepet töltenek be az érintett személyek életében, mert az egészségi probléma miatt megnehezedett, vagy lehetetlenné vált keresőtevékenység mellé, vagy helyére lépnek, léphetnek.

Az egészségi probléma jelentkezhet fiatalon is, akár már születéstől fennállhat.

Előfordulhat az is, hogy a fiatalon egészségkárosodottá vált személy életkora miatt nem tudott elég jogosultsági időt gyűjteni az ellátáshoz.

Ezekben az esetekben szükség lehet speciális kedvezményes lehetőségek biztosítására.

Volt már eddig is ilyen jellegű ellátás az érintettek számára, május 1-től pedig e vonatkozásban módosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (továbbiakban : Mmtv.)

Hasonló élethelyzetet kezelt a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. (XII.27.) MT rendelet, amely huszonötödik életéve betöltése előtt keletkezett, legalább hetven százalékos mértékű egészségkárosodású személynek nyújt járadékot, ha az érintett személy más ellátásban (nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásában) nem részesül.

A rokkantsági járadék legkorábban annak a hónapnak az első napjától állapítható meg, amelyben a személy a tizennyolcadik életévét betöltötte.

Az ellátásra való jogosultsághoz nem szükséges előzetes biztosítási vagy szolgálati idő megléte.

2016. május 1-től a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira vonatkozó jogosultsági feltételeknél is megjelent a fiatalon meglévő egészségromlásnál fiatalon történő ellátás igénylés lehetősége.

Az Mmtv. 2.§ (1) bekezdésének szövege kiegészítésre került azzal a rendelkezéssel, amely szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az, a kérelem benyújtásakor tizenötödik életévét betöltött személy, akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján hatvan százalékos vagy kisebb mértékű és rendelkezik az ellátásra való jogosultság további feltételével is, azaz

- a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, vagy
10 éven belül legalább 2555 napon át, vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át biztosított volt,

- keresőtevékenységet sem belföldön, sem külföldön nem végez,

- rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Korábban a jogosultsági feltételek között életkori meghatározás nem szerepelt.

A fentiekben megjelölt mértékű biztosítási idő megszerzése bizony nem minden esetben lehetséges, részben a fiatal életkor és az ahhoz kapcsolódó tanulmányok miatt, részben az egészségi problémák miatt.

Ennek a helyezetnek a kezeléséhez kapcsolódik az Mmtv. 2. § (2) bekezdésének módosítása május 1-től, amely szerint biztosításának tartamára tekintet nélkül jár a megváltozott munkaképességű személyek ellátása annak, aki 35. életévének betöltése előtt megváltozott munkaképességűvé vált, és 35. életévének betöltését megelőzően megkezdett iskolai tanulmányai alatt vagy e tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá vált, és 30 napnál hosszabb megszakítás nélkül biztosított volt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MUNKAJOG