Megváltozott munkaképességű munkavállalókat várnak ÚjbudánHír | 2014.07.15.

Újabb megváltozott munkaképességű munkavállalóknak teremt álláslehetőséget Újbuda Önkormányzata. A Polgármesteri Hivatalban dolgozó két látássérült munkatárs mellett újabb nyolc megváltozott munkaképességű munkavállaló felvételét szavazta meg a Képviselő-testület. A döntés célja az érintett munkavállalói csoport esélyegyenlőségének növelése, valamint a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása úgy, hogy ennek arányában fontos és értékteremtő munkát végző munkatársak segítsék a Hivatalt.

Újbuda Polgármesteri Hivatalában a szervezet vezetőinek és munkatársainak felkészítése a fogyatékosság tudatos kezelésére fontos szerepet játszik. Ennek érdekében megfelelő partneri kapcsolatokat hoztak létre több, fogyatékos emberekkel foglalkozó érdek-képviseleti- és szolgáltató szervezettel. A társadalmi integrációt segítő szemléletformáló tréningeket, rendezvényeket szerveztek, melyeken a Hivatal munkatársai is részt vettek. A Polgármesteri Hivatal Esélyegyenlőségi Tervében külön kitérnek azokra a fejlesztési folyamatokra, amelyek szükségesek a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásához. Többek között, ezen intézkedések elismeréseként a Fogyatékos-barát Munkahely címet vehettek át az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

2013. december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján egy, szemléletváltást kezdeményező programot indított el Újbuda Önkormányzata az EMMI-vel, a Nem Adom Fel Alapítvánnyal és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Kft.-vel közösen, amelyhez eddig 40 önkormányzat csatlakozott. Eszerint a csatlakozó önkormányzatok közös szándéknyilatkozatot aláírva vállalták, hogy megváltozott munkaképességű, valamint fogyatékos személyek közigazgatásban történő foglalkoztatását támogatják, azzal, hogy a jelenleg foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámán felül 2014-ben további, legalább két megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak, elősegítve a nyílt munkaerő-piaci integrációjukat.

„Tudjuk, hogy a szemléletváltást célzó intézkedéseink nemcsak a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberekkel kapcsolatban előremutatóak – emeli ki dr. Hoffmann Tamás polgármester -, hanem ezáltal fejlődik a toleranciára való képesség a munkahelyen belül is. Mindennek köszönhetően befogadó és sokszínű munkahellyé válik Újbuda Polgármesteri Hivatala.”

A megfelelő megváltozott munkaképességű szakemberek felvétele a jó előkészítéssel, a megfelelő munkakörrel, valamint a munkakörnyezet kialakításával jár együtt. Ez utóbbinál, a tárgyi környezet akadálymentes kialakítása mellett fontos a jövőbeli munkatársak felkészítése, „érzékenyítése” is. Így, a Nem Adom Fel Alapítvány szemléletformáló tréningjein, több mint 160 vezető és hivatali munkatárs vett már részt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS