Megváltozott munkaképességű munkavállalók beilleszkedése a szervezetbeHír | 2014.05.07.

A megváltozott munkaképességű dolgozók sikeres és eredményes foglalkoztatása érdekében nagy segítséget jelenthet, ha egy szervezet figyelmet fordít a szervezeti életbe, szokásokba (egységesen szervezeti kultúrába) történő beillesztésre, munkahelyi szocializációra – írja Földi Miklós Dániel a HR Blog oldalán.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók tervezett beillesztése mind a munkavállaló, mind a szervezet szempontjából nagy jelentőséggel bírhat, mert időt, energiát és költséget takaríthat meg mind a szervezet mind az egyén részére.

A hosszútávú sikeresség eléréséhez nagyon fontos, a szervezetben eltöltött első hónap:

  • mennyire sikerült beilleszkednie az új munkavállalónak
  • mennyire köteleződik el a szervezete és a munkakör mellett
  • milyennek ítéli meg a szervezet és saját maga teljesítményét.

A munkahelyi beillesztési programokra és folyamatokra fordított idő többszörösen is megtérül, gyors és pontos munkavégzést, motivációt, lojalitást, és a szervezeti kultúrába való beilleszkedést is elősegíti.

A munkahelyi beilleszkedés egy olyan szocializációs folyamat melynek során az új munkavállaló megtanul sikeresen alkalmazkodni az új körülményekhez és elvárásokhoz, képessé válik a szervezeti kultúrába történő beilleszkedésre, lojalitása megerősödik a szervezet felé.
Ilyen típusó programok akkor a legszükségesebbek, ha a cég korábban még nem alkalmazott ilyen típusó munkaerőt. Ilyen esetekben a meglévő munkavállalók és vezetők részére is szükséges hangsúlyt fektetni az új munkavállalókkal szembeni kommunikációra, az ezzel kapcsolatos ismeretek és információk megismerésére és szélesítésére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL