Megváltozott munkaképességű dolgozók szakmai képzése AbonybanHír | 2013.10.18.

Országszerte 42 telephelyen tart képzéseket a KÉZMŰ Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozóinak. Az alapvető és szakmai képzések a Rehabilitáció – Érték – Változás program keretében zajlanak, és céljuk, hogy több esélyt adjanak olyan dolgozók számára, akik valamely fogyaték vagy egészségkárosodás miatt hátrányos helyzetből indulnak a munkaerőpiacon. A program az Új Széchenyi Terv 5mrd Ft értékű támogatásából valósul meg.

„Hazánkban rendkívül nagy problémát jelent a megváltozott munkaképességű emberek hátrányos helyzete a munkaerőpiacon.” – jelentette ki Dr. Czira Szabolcs országgyűlési képviselő és Nagykőrös polgármestere a KÉZMŰ Abonyi telephelyén tartott sajtótájékoztatón. – „A programtól nemcsak azt reméljük, hogy a képzésben részt vevő dolgozók esélyei javulnak, hanem azt is, hogy a munkaadók felismerik a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásának előnyeit.”

„Abonyi üzemünkben megváltozott munkaképességű dolgozók közreműködésével kiváló minőségű konfekció termékek készülnek elsősorban olasz megrendelésre, de itt gyártjuk a MÁV dolgozók által viselt nadrágokat és ingeket is. Telephelyünkön jelenleg 14 megváltozott munkaképességű dolgozó részesül konfekcióipari technológia szakképzésben, melynek első 7 modulja nemrégiben sikeresen zárult. A képzések a projekt keretében teljesen felújított oktatóteremben zajlanak.” – nyilatkozta Varga Lajos, a vállalat ügyvezető igazgatója. – „Abonyi telephelyünk azonban csak egyike annak a 42 helyszínnek, ahol képzéseket tartunk. 25 telephelyen indult szakmai képzés, 17 telephelyen alapvető képzés, a mai napig összesen 1200 főt vontunk be programunkba.

Bernáth Ildikótól, a projekt végrehajtását segítő Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnökétől megtudták, hogy az alapképzések célja olyan területek fejlesztése, mint az önismeret, önbizalom, a konfliktuskezelés, a számítógép használata vagy a hivatali ügyintézés, hiszen ezek jelentős problémát jelenthetnek a mindennapokban egy fogyatékossággal élő ember számára. Az alapvető képzések mellett a vállalat szakképzéseket is tart, melynek keretében az elsajátított, új szakmai tudás jelentősen növeli e munkavállalók elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a képzések mellett a RÉV projektben résztvevő TMSZK Nonprofit Kft. módszertani és informatikai eszközökkel támogatja munkavállalók és munkaadók egymásra találását: létrejön egy állásközvetítő portál, valamint egy vállalatok HR menedzserei számára készített mérőeszköz, amely hatékonyan támogatja a munkáltatókat megváltozott munkaképességű dolgozók alkalmazásában.