„MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉG ÉS/VAGY NYÍLT MUNKAERŐPIAC?” – PROABILITY KONFERENCIA & WORKSHOP Hír | 2015.11.19.

2015. november 26. 9:00-16:30

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, Fővám tér 8.) III. előadó

„Megváltozott munkaképesség és/vagy nyílt munkaerőpiac?” című konferencia és interaktív workshop a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatásáról készített kutatás illetve a proAbility projekt bemutatkozó rendezvénye.

A proAbility projekt kutatási komponense azt térképezte fel, hogy melyek a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának legjelentősebb buktatói és gátjai, és hogy milyen jó gyakorlatokat alkalmaznak azok, akik ezen a területen sikereket érnek el.  

Miért fontos ez a téma?

A megváltozott munkaképességűeket 2,5-ször jobban veszélyezteti a munkanélküliség, mégis több cég azzal küzd, hogy nem tud felvenni annyi megváltozott munkaképességű kollégát, mint amennyit szeretne.

A 25 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek évente közel egymillió forintot takaríthatnak meg, ha egy megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak. A legtöbb cég mégis inkább befizeti az ún. rehabilitációs hozzájárulást. 

Mindeközben ötből egy munkavállalót veszélyeztet, azaz bárkit érinthet az, hogy élete során megváltozik a munkaképessége.

A konferencián és az azt követő interaktív workshopon többek között a következő kérdéseket lehet megvitatni a Corvinus Egyetem, a Salva Vita Alapítvány, a Nemzeti 

Rehabilitációs és Szociális Hivatal, a Türr István Képző és Kutató Intézet, a norvégiai NHO Service munkatársaival, kutatóival, valamint hazai és külföldi vezető HR-szakemberekkel.

  • Miért van versengés egyes cégek között a megváltozott munkaképességű munkavállalókért?
  • Hogyan változik meg egy munkahely, ha ott megváltozott munkaképességű munkavállaló kezd dolgozni?
  • Milyen segítséget kaphatnak a munkaadók a munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetektől?
  • Milyen adminisztratív, jogi és szervezési buktatók merülhetnek fel a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása során?
A projektről:

A proAbility projekt célkitűzése, hogy javítsa a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedési esélyeit a nyílt munkaerőpiacon. A cél elérése érdekében a Corvinus Egyetem, a Salva Vita Alapítvány, a Türr István Képző és Kutató Intézet, illetve a Norvég Szolgáltatóipari Szövetség (NHO Service) működik együtt. 

A proAbility projekt későbbi fázisában tan- és képzési anyagok fognak készülni felsővezetők, HR-szakemberek és gazdaságtudományi területeket hallgató egyetemisták, főiskolások számára a kutatási eredményekre és a norvég és magyar jógyakorlatokra támaszkodva.

A proAbility - Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása a munkáltatók képzésén keresztül projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 149000 euró támogatásban részesül.

A konferencia ingyenes, a regisztráció kötelező, a workshopon pedig korlátozott számban lehet részt venni. 

Regisztráció:

http://goo.gl/forms/lbDqrAqcF4

További információ:

https://www.facebook.com/proAbility.projekt/

http://proability.hu/megvaltozott-munkakepesseg-esvagy-nyilt-munkaeropiac-konferencia-es-workshop/