Megváltoznak a mozgáskorlátozottakra vonatkozó parkolási szabályokTörvényi változás | 2013.08.30.

Az új jogszabályi előírások egyrészt enyhítik a mozgáskorlátozottak parkolási lehetőségeit, megpróbálják megnehezíteni a visszaéléseket, másrészt módosítják a parkolási igazolványok kiadására és nyilvántartására vonatkozó egyes rendelkezéseket is - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Bevezetik még az elektronikus ügyintézés lehetőségét az elveszett, ellopott, vagy megsemmisült igazolvány cseréjére, illetve az igazolványon szereplő adatok változásának bejelentésére, és rövidülnek az ügyintézési határidők is - jelezte dr. Szabó Áron.

A legfrissebb jogszabályi változások egyrészt a jelenlegi körülmények könnyítését, másrészt a visszaélések megnehezítését célozzák. A korábbi szabályok alapján csak konkrét - mozgásukban, közlekedő képességükben súlyosan korlátozott - személyek részére lehetett kiállítani parkolási igazolványt.

A KRESZ által biztosított parkolási kedvezményeket pedig saját maguk, vagy az őket szállító jármű vezetője vehette igénybe, amennyiben a parkolási igazolványt megfelelően (a szélvédő mögé, látható előlappal) elhelyezte a járműben.  Azonban a 2013. augusztus 1-től érvényes szabályok alapján már bizonyos szervezetek is igényelhetnek ilyen igazolványt - hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Kedvezmény egyes intézményeknek

Azokról az intézményekről van szó, akik bizonyos betegségek és fogyatékosságok (például vakság, autizmus, mozgásszervi fogyatékosság) miatt magasabb összegű családi pótlékra jogosult személyek ellátását, oktatását, nevelését végzik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO