Megszűnt az Országgyűlési Biztosok HivatalaHír | 2012.01.16.

Megszűnt az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH), helyébe az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) lépett. Az átalakulás az adatvédelmi biztos tisztjének felszámolását is magában foglalja, melynek feladatkörét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vette át. Szabó Máté január 2-án aláírta és kiadta az új szabályzatot, mellyel az hatályba is lépett.

„Az alapvető jogok biztosa tevékenysége során ezentúl megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak, a jövő nemzedékek érdekeinek, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak, valamint a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak a védelmére, továbbá a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény végrehajtásának segítésére, védelmére és ellenőrzésére"- áll a törvény szövegében.

Változás történt az eljárások indításának módjában is, ugyanis az alapvető jogok biztosa ezentúl nem csak a panasz benyújtását követően kezdheti meg a felülvizsgálatot, hanem hivatalból is. A rendelkezés szerint: „A hivatalból indított eljárás természetes személyek nagyobb csoportját érintő visszásság kivizsgálására vagy egy alapvető jog érvényesülésének átfogó vizsgálatára irányulhat."

A vizsgálati módszerek kiválasztása a biztos feladata, az előre nem bejelentett látogatástól az adatok elemzéséig. Az eszközök kombinálhatóak és ha szükséges, a vizsgálat megismételhető. Természetesen ezek elvégzésében a hatóságok kötelesek együttműködni az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával.

„Az alapvető jogok biztosa áttekinti és elemzi az alapvető jogok magyarországi helyzetét, és az alapvető jogokkal összefüggő, Magyarországon történt jogsértésekről statisztikai kimutatást készít." Feladata továbbá a hatáskörét érintő jogszabályok tervezetének véleményezése. A társadalmi vitára bocsátott jogszabályok tervét átfogó szempontok szerint kell értékelnie, melyek között az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség, a fenntartható fejlődés is szerepel. Részt vesz még a nemzetközi jelentések elkészítésében és „kezdeményezheti a jogszabályok Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál". Utóbbit egy konkrét ügy kapcsán, panaszos beadvány alapján, hivatalból vagy a helyettes javaslatára teheti meg. Ezen felül ellátja a nemzeti megelőző mechanizmus feladatait, vagyis kiáll a kínzás és más embertelen, kegyetlen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés ellen.

Újdonság, hogy amennyiben „a beadvány alapján feltehető, hogy a hatóságnak nem minősülő szervezet tevékenysége vagy mulasztása természetes személyek nagyobb csoportjának alapvető jogait súlyosan sérti, az alapvető jogok biztosa kivételesen eljárhat." Kivételes vizsgálatot indíthat abban az esetben is, ha a sérelem nagy eséllyel megismétlődhet, illetve jogorvoslati eljárásban nem oldható meg. Ennek lefolytatása céljából írásbeli magyarázatot kérhet a szóban forgó szervezettől.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalához képest 49 fővel kisebb létszámkerettel hozták létre az új hivatalt, az AJBH költségvetése pedug 1.200,9 millió forint, ami 413,1 millió forinttal kevesebb, mint korábban.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG