Megőrülnek a magyar robotvégtagért BécsbenHír | 2014.11.05.

A legjobb nyolc közé került, tehát a döntőbe jutott a robotvégtagokat fejlesztő magyar OptoForce Kft. a bécsi Pioneers14 nevű startup-fesztiválon. A versenyen ötven kelet-közép-európai cég indult, köztük négy magyar vállalkozás. A legjobb tizenhatba a pilóták munkáját megkönnyítő okosszemüveget készítő cég, az AeroGlass is bejutott.

A döntőn részt vevő OptoForce olyan robotkarokat és -lábakat fejleszt, amelyekben erőmérő szenzor van. Az eszköz így törékeny tárgyakat is stabilan tud megtartani, mert az érzékelők megtalálják azt a pontot, ahol még nem sérül a robotkarba helyezett dolog. A fejlesztés a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen indult, mára viszont egy gyors növekedésre képes vállalkozást, startupot alapítottak a robotkarok és -lábak készítői.

Az eszköz felhasználásával finomabb mozdulatokra képes művégtagokat lehet majd gyártani, így könnyebbé válhat az amputált emberek élete, de akár az autóiparban is használhatók lehetnek a termékek.

A bécsi Pioneers14 fesztiválon 250 befektető, 600 startup és 2500 gazdasági szakember vesz részt. A szervezők azzal a céllal hozták létre a rendezvényt, hogy a régió vállalkozói és befektetői egymásra találhassanak, illetve a Szilícium-völgynek is megmutathassák a térségben működő startupokat. A szorosan vett kelet-közép-európai térségen kívül Olaszországból, Nagy-Britanniából is érkeztek kiállítók az eseményre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NAPI GAZDASÁG