Megoldódhat a látássérültek rehabilitációs központjainak finanszírozásaHír | 2012.03.12.

Hónapok óta tartó bizonytalanság után megoldódhat a látássérültek rehabilitációs központjainak helyzete, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) ugyanis a közeljövőben kiírja a működésükhöz szükséges új pályázatot. A pályázat összesen 142 millió forintot biztosít a rehabilitációs központoknak, amelyek közül az elmúlt időszakban többen kapacitás csökkentésre, létszámleépítésre vagy bezárásra kényszerültek.

„A pályázati dokumentáció már elkészült, az elemi rehabilitációs központok működtetésére a közeljövőben fogjuk kiírni a pályázatot" – tudta meg a Közelkép Hírügynökség a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság sajtóosztályától. A felnőttkori látássérülteket rehabilitáló regionális központok összesen 142 millió forintra pályázhatnak, míg a lebonyolítást a Vakok Állami Intézete végzi. 

Az idei évhez hasonlóan tavaly sem írták ki időben a pályázatot, amely a központoknál - attól függően, egy-egy szervezetnek mennyi tartaléka volt - különböző mértékű problémát okozott a létszámleépítéstől a kapacitás csökkentésen át a bezárásig. A Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete számított rá, hogy pár hónapig 2012-ben is támogatás nélkül maradhat az elemi rehabilitációs szolgáltatás, ezért tartalékoltak az adományokból és a tagdíjakból. A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) viszont reménykedett benne, hogy a finanszírozási hiány nem lesz tartós. „Bíztunk a kormányzati és vele együtt az uniós források beindításában, melyek az előző hatástanulmányokban szereplő koncepció szerint biztosították volna a zavartalan működést" – fogalmazta meg Szokó Zsolt, az egyesület elnöke.

A Közép-magyarországi régióban három szervezet foglalkozik látássérült emberek rehablitációjával. A Szempont Alapítványnál átmenetileg megszűnt az elemi rehablitáció, a foglalkozási rehabilitáció azonban továbbra is elérhető. „A Vakok Állami Intézetében az elemi rehabilitációs szolgáltatás folyamatosan igénybe vehető" – tájékoztatotta a Közelképet az államtitkárság, és egyúttal javasolta, hogy azok, akiknek félbe szakadt a rehabilitációjuk, keressék fel a Vakok Állami Intézetén belül működő Vakok Elemi Rehabilitációs csoportját. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG