Megoldhatatlan az autisták kielégítő ellátásaHír | 2012.11.22.

Kevés az autistákat ellátó szakember Magyarországon. Négy emberre jut egy ápoló, míg a nemzetközi ajánlások 1-1 arányt írnak elő. Ezért a következő hetekben 100 önkéntes jelentkezését várja az Országos Autista Szövetség. Változik a szociális ellátórendszerek finanszírozása is, jövőre a munkabért és a rezsit a szervezetek helyett az állam állná.

A Hír TV által bemutatott karácsondi autistaotthonnal együtt tíz bentlakásos intézmény van hazánkban.

– Az ő sérülésükből adódóan azokon a területeken szorulnak segítségre, amely készségek szükségesek ahhoz, hogy a közösségi életben, a szociális helyzetekben jól el tudjanak igazodni – jelentette ki Szántó Tamás, az Aut-Pont Alapítvány elnöke.

Százezer regisztrált autistáról tudnak Magyarországon. Valamennyien ellátásra szorulnak. A civil szervezetek szerint azonban kevés a szakember, átlagosan négy betegre jut egy ápoló. Ezért képzést indítanak. Száz önkéntest várnak, uniós pénzből képezik ki őket.

– Ma nemzetközi ajánlások alapján elsősorban a korai fejlesztésben nem ritka, hogy 1-1 arányú részvételt ajánlanak, tehát egy autista kisgyermekhez egy autistacsoportban, egy felnőtt jelenlétét biztosítják. Ez nyilvánvaló, hogy jelenleg megoldhatatlan – mondta a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány munkatársa, Simó Judit.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO