Megnyílt Czibolya Erzsébet szájjal festő művész tárlata a Hatvani GalériábanEsemény | 2012.02.01.

"Ecset a szájban, remény a lélekben" Ezzel a címmel jelent meg 1999-ben Czibolya Erzsébet interjúja, melyet Tompa Z. Mihály újságíró, a galéria vezetője készített a művésznővel első hatvani kiállításának apropóján, amit több kiállítás, riportok, cikkek, díjátadások, újabb és újabb kiállítások követtek.
Erzsike festményei valóban reményt adnak. Míg a művésznő ötéves korától kénytelen együtt élni a járványos gyermekbénulás következményeivel, addig a kiállítások közönsége felszabadultan, gondtalanul gyönyörködhet a természet szépségeit ünneplő képekben.

A kiállítás ötlete a hatvan.eu című honlap szerkesztőjétől származik, de a Hatvani Galéria vezetője Tompa Z. Mihály is lelkesen segített az előkészületekben és a megvalósításban.
A tárlat megnyitóján, 2012. január 25-én, fellépett a helyi Százszorszép Óvoda Óvónői Kórusa.

Mátyássy Gábor hatvani festőművész megnyitó beszéde inkább mini-tárlatvezetés volt. Erzsike régi barátjaként elmondta, hogy a képek egy része valóban a természetben készült, a Balatoni vitorlások című képet például egy balatoni alkotótáborban festette.

Kissé nehezebb volt súlyos elektromos kerekesszékével eljutnia a vadasparkba, ahol a hatalmas természeti erők munkájának eredményét apró ecsetvonásokkal vásznára sűrítette. Az eredmény? Monumentális alkotás kevesebb mint fél négyzetméter felületen. Akár a lakáson belül is lehet természeti témákat találni, mondjuk egy virágzó kaktuszt.

Máskor fotóoptikán keresztül látja a tájat. Ezek a képek mintha nem is festmények, hanem fényképek lennének.

A nyáron készült alkotás élénk színű, légiesen könnyed , derűt, harmóniát áraszt. Nem csoda, hogy Mátyássy művész úr Gandhi fotóival állította párhuzamba az Erzsike édesapjáról készült portrét.

Czibolya Erzsike szeretné körbefesteni az országot: tervei szerint Magyarország jellegzetességeiből is készít egy képsorozatot.
Bár a festmények többsége élettel teli és nagy részüket a harsány színek jellemzik, a megnyitó ünnepség és az egész tárlat hangulatát inkább a bensőséges harmónia jellemzi. Ez a derű Erzsike lényéből fakad és reméljük, sok látogató visz haza belőle egy picit, legalább egy mosolynyit.

A kiállítás még 3 hétig lesz díjtalanul- látható a Hatvani Galériában.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ