Megnyílt az ELTE Fogyatékügyi KözpontHír | 2015.12.12.

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit az ország első egyetemi fogyatékosügyi központja 2015. december 10-én. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezdeményezésének célja, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítson a speciális igényű hallgatói számára mind a tanulmányokban, mind a szolgáltatásokban. Ezt a munkát szakképzett gyógypedagógusok és informatikusok látják el.

A megnyitón Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár gratulált az ELTE-nek a saját forrásból megteremtett központhoz.

Dr. Lovászy László, az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény végrehajtását felügyelő bizottságának tagja Brüsszelből küldött videóüzenetében reményét fejezte ki az iránt, hogy az új központ révén a fogyatékkal élő hallgatók gyors, naprakész és valós segítséget kapnak majd, így egyenlő feltételekkel teljesíthetik tanulmányaikat és a társadalom sikeres tagjaivá válnak majd.

„ A Fogyatékosügyi Központ mint kezdeményezés nem csak rendkívül hasznos, hanem időszerű is, hiszen egyaránt szól az információs társadalomhoz való gyakorlati alkalmazkodásról és a valós segítségnyújtásról. Tizenhét évvel a magyar fogyatékosügyi törvény és tíz évvel a fogyatékos személyek jogaival foglalkozó ENSZ egyezmény életbe lépése után a gyakorlati lépésekről kell, hogy szóljon az élet. Nem elegendőek a deklarációk és a jogi szabályok kialakítása.”

„Célunk az egyetemen tanuló, fogyatékossággal élő hallgatók egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása, mind a tanulmányokban, mind a szolgáltatásokban – mondta Kovács Krisztina, az ELTE Fogyatékosügyi Központ vezetője, aki Egyenlő esélyekkel, egyenlő hozzáféréssel című előadásában ismertette a Központ feladatait is: gyógypedagógiai és informatikai kompetenciákat igénylő tanítást és kiscsoportos tréningeket biztosítanak, szociális-kommunikációs készségfejlesztést végeznek, szervezési stratégiákat dolgoznak ki, domború ábrákat, hangostérképet készítenek, segédkeznek a könyvtárhasználatban, speciális szoftvereket telepítenek, s nem utolsó sorban megtanítják a hallgatókat a Neptun Rendszer és képernyőolvasó programok használatára. A központtal együttműködő karok feladatai fókuszában elsősorban a hallgatói ügyek intézése zajlik: mentességek megadása, akadálymentes oktatás megszervezése, többletidő biztosítása a vizsgán.

A Központ szoros kapcsolatot ápol a hallgatói önkormányzattal, a karok oktatóival, az egyetemi és kari könyvtárakkal, az esélyegyenlőségi bizottsággal, az életvezetési tanácsadóval, a Kancellárián belül működő Beruházási és Üzemeltetési Igazgatósággal, az ELTE Karrierközpontjával, a kollégiumokkal, valamint a sportközponttal.

A központ megnyitásának fontosságát Palkó Gábor Ferenc asperger szindrómás volt egyetemi hallgató is megerősítette beszédével – egyetemen eltöltött éveiről, az oktatók és hallgatótársak segítségéről osztotta meg élményeit. „A támogatás eddig egyénileg vagy kisebb csoportokban valósult meg – a Fogyatékügyi Központ megnyitásával minden speciális igényű hallgató számíthat a szakszerű segítségnyújtásra és konzultációra.”

Krizbai Teca PPK hallgató zongora-ének előadását követően Dr. Scheuer Gyula kancellár jelképesen átadta Kovács Krisztinának a Fogyatékügyi Központ kulcsait.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KARRIERKOZPONT.ELTE.HU