Megkezdte működését az aradi autistaközpontHír | 2012.03.26.

Március derekán Románia majdnem minden megyéjében megkezdte a működését egy-egy tanácsadó és rehabilitációs központ, amelyekben az autista gyerekeknek és szüleiknek segítenek a felzárkóztatásban.

Az intézményeket európai uniós támogatással nyitották meg, és szervezett keretek között nyújtanak segítséget azoknak, akik eddig önerőből próbáltak megbirkózni az autizmussal.

Megismerkedem Emillel, a nyolcéves aradi kisfiúval. Látszólag átlagos gyerek, megtanult írni, olvasni és számolni is. Csak olykor más elképzelései vannak a használati alkalmatosságokról – váratlanul bebújt egy fél méter mély és alig egy méter széles szekrénybe, és magára húzta az ajtót, mert akkor éppen az volt a rögeszméje, hogy a szekrénybe emberek valók. „Az autista gyerek állandó kihívás, mind a családnak, mind a társadalomnak” – mondta Cristina Neţa-Pintescu, Emil édesanyja, aki egyben egy autista gyerekek szülei által létrehozott civil szervezet (az Autizmus – egy szebb jövő egyesület) vezetője is.

Sokáig tabu volt Romániában az autizmus, de ma már a hatóságok és a civilek összefogva próbálják segíteni az idegi-fejlődési rendellenességgel élőket. Négy-ötévnyi próbálkozás után a Munka- és Családügyi Minisztérium, a bukaresti Romanian Angel Appeal Alapítvány és az aradi gyermekvédelem együttműködésével, uniós támogatással sikerült megnyitni – más megyék intézeteivel egy időben – az aradi rehabilitációs központot.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KRONIKA.RO