Megjósolható lesz az autizmusHír | Tanulmány | 2012.09.23.

Az autizmus előrejelzésére szolgáló tesztet dolgoztak ki ausztrál kutatók. A már csecsemőkorban alkalmazható vizsgálat lehetővé teszi az állapot korai diagnózisát és a minél előbbi beavatkozást. Az autizmus spektrum jellegű zavar, átlagosan minden százötvenedik gyereket érinti; tünetei a társasági kapcsolatok enyhe zavarától a súlyos kommunikációs problémákig vezetnek.

A Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban háromezer, autizmussal élő páciensre vonatkozó, az Egyesült Államokból származó adatot használtak fel a Melbourne-i Egyetem munkatársai. Stan Skafidas kutatásvezető és csoportja 146 génben 237 genetikai markert azonosított, amelyek kapcsolatba hozhatók az állapot megjelenésével. Ezek a markerek vagy hozzájárulnak az autizmus felbukkanásához, vagy védik az érintett személyt attól, hogy kifejlődjön a zavar. A kutatók úgy vélik, hogy a markerek együttes mérésével megítélhető, hogy mekkora a kockázata az autizmus kialakulásának. A genetikai teszt kockázati markerei emelik a pontszámot, míg a védő hatású markerek jelenléte csökkenti azt. Minél nagyobb összpontszám adódik valakinél, annál nagyobb a kockázata az autizmus megjelenésének.

Skadifas a közleményében megjegyezte, hogy a teszt az állapot korai észlelésére szolgálhat csecsemőknél és kisgyerekeknél, és segítheti a korai beavatkozást azoknál, akiknél diagnosztizálják az állapotot. Az eddigi vizsgálatokban európai emberek leszármazottainál próbálták ki a tesztet, amely ebben az etnikai csoportban több mint 70 százalékos pontosságúnak bizonyult. A kutatók a továbbiakban más népcsoportoknál is tanulmányozzák a teszt hatékonyságát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX