Mégis kaphatnak gyest a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamák?Hír | 2012.06.27.

Bizottsági módosító javaslatot adott be a parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága a szociális törvényhez, amelynek értelmében a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamák is részesülhetnek gyermekgondozási segélyben (gyes).

Mint korábban a hvg.hu megírta, körülbelül ezerötszáz rokkantnyugdíjas kismama járt pórul a január elsején életbe lépő új szabályok miatt, mert a törvények értelmében míg a rokkantsági ellátásban részesülők igen, addig a rehabilitációs ellátásban részesülők nem részesülhetnek gyesben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága a hvg.hu kérdésére akkor azzal magyarázta a döntést, hogy míg a gyermekgondozási segély a gyermek nevelésének időszakára pótolja a kieső jövedelmet, a rehabilitációs ellátás a rehabilitálható megváltozott munkaképességű személyek számára jelent pénzellátást és szolgáltatásokat a rehabilitáció időtartama alatt. „Ezen célok teljesülése együttesen nem biztosítható, tekintettel arra, hogy a 0-3 éves korú gyermek gondozása és a foglalkozási rehabilitációban való részvétel is aktív együttműködést vár el az egyéntől” – írta válaszában a szociális államtitkárság.

Hétfőn azonban a parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága beadott egy ezzel kapcsolatos törvénymódosító javaslatot, amely úgy módosítja a jelenleg hatályos törvényeket, hogy a rokkantsági ellátás helyett a megváltozott munkaképességű személyek mindkét ellátása, vagyis a rehabilitációs ellátás mellett is folyósíthatóvá válik a gyes.

A bizottsági módosító javaslat indoklása szerint pedig ezzel a módosítással "a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak a gyermekgondozási segély mellett történő folyósítására vonatkozó szabályok egységessé válnak, hiszen a rokkantsági ellátáson túl a rehabilitációs ellátás mellett is folyósíthatóvá válik a gyermekgondozási segély".

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ