Megfagyhat a fülcimpaHír | 2017.01.12.

A fokozott hidegben ne viseljünk fém fülbevalót, mert megfagyhat fülcimpánk, illetve az arc védelmére is fordítsunk különös figyelmet – tanácsolta az InfoRádióban a Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa. Minden olyan testrészünk, ami nincs fedve – kéz, arc, orr és a fül is –, fokozott védelmet igényel – hangsúlyozta Nagy Katalin.

A Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa az arc védelmére simlis sapka viselését ajánlja, mert a kilélegzett levegő felfelé száll és meleg függönyként védi az arcbőrt.

„Vigyázni kell a kézre, az ujj megfagyhat. Különösen a dohányosoknak, az érszűkületes betegeknek, akiknek a vérellátása valamiért rosszabb, például a cukorbetegeknek kell jobban védeni az láb és a kéz ujjait.”

Nagy Katalin elmondta, a bőr nemcsak a hideg, hanem a fűtés miatt is nagyon kiszáradhat. A Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa azt ajánlja, zsírosabb és hidratáló arckrémeket is használjunk. „Télen mindig olyan krémet javaslunk, aminek nagyobb a zsírtartalma. Lehet gyógyszertárban kevertetni, ilyenkor ennek az összetevőnek az arányát növeljük.” Gyerek arcát ne a felnőtteknek való krémmel kenjük – hangsúlyozta a szakorvos. Kicsit zsírosabb babakrémmel kenjük be az arcukat például séta előtt, ami a kiszáradástól és a fagyástól is véd – tette hozzá a Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa.

„Kevésbé szívódik fel, egy védő-, filmréteget alkot a babák bőrén, így védi az időjárás viszontagságaitól. Náluk is fontos a simlis sapka és a fém fülbevaló kivétele” – hívta fel a figyelmet Nagy Katalin.

Ha piros lesz a bőr

Ha a hideg után melegebb helyre megyünk, az erek hirtelen kitágulhatnak. Ennek jelei, hogy piros foltok, márványszerű rajzolatok jelenhetnek meg, amelyek akár viszkethetnek is. Ezt azzal előzhetjük meg, ha nem túl szoros a ruházatunk, mert az keringésromláshoz vezethet – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász.

„Nem tud az ér úgy viselkedni, ahogy a hőmérsékletnek megfelelően kellene.”

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU