Megemlékezés a hallássérültek világnapjárólEsemény | 2011.10.22.

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a hallássérültek világnapját. Győrött némi késéssel, de a hagyományok szerinti méltósággal és ünnepi módon emlékeztek meg a hallássérültek világnapjáról, egybekötve a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) győri helyi szervezete tevékenységének beszámolójával és ünnepi műsorával. A Siketek Világnapja célja nem az elzárkózás, hanem a folyamatos nyitás a társadalom felé, hogy a halló emberek is jól megismerjék a hallássérültek világát, a siketek sajátos kommunikációs eszközét, a jelnyelvet.

A Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében szombaton délután megtartott eseményen jelen volt Takács Katalin, a SINOSZ országos elnökségének tagja, Török Attiláné, a SINOSZ megyei szervezetének elnöke és Németh Árpád, a győri önkormányzat képviselője. Képviseltették magukat az egyesület leghatékonyabb támogatói, de eljött több győri társegyesület vezetője is.

Az ünnepi rendezvényen Horváth Ferenc győri elnök beszédében elsőként megemlékezett a 61 éve megalakult szervezet régi kedves alapító tagtársairól, köztük Kurunyczy Jánosról, Belecz Istvánról és Milkovits Kálmánról. Örömmel jelentette, hogy a győri szervezet taglétszáma folyamatosan emelkedett évről évre, és már elérte a 244 főt. Sok új tag jelentkezett, többen más szervezetből jöttek át, mert Győrött több programlehetőséget biztosítanak számukra. A győri elnök ugyanakkor nem elégedett a tagság aktivitásával, holott valóban számos sport-, kulturális és egyéb esemény közül választhatnak a sorstársak. Mint elmondotta, reméli, hogy a jövőben többen tartják érdemesnek a programokon való részvételt.

Az elnök a munkát értékelve optimista, mert úgy látja, hogy az elmúlt időszakban végzett munka eredményei Győrött is láthatók és érzékelhetők. Ennek a munkának eredményét az országos elnökség is elismerte. Fontosnak tartja azonban a továbblépést, mert feladat van bőven, köztük a szervezet helyiségének kommunikációs akadály mentesítéséhez szükséges technikai háttér javítása, és a helyiség folyamatos fejlesztése, karbantartása. Mindezt csak együttes erővel lehet elérni. Horváth Ferenc megemlítette, hogy a különféle hallókészülék szaküzletekkel a folyamatos kapcsolattartást szükségesnek véli, amelynek már vannak is eredményei, mivel az egyik forgalmazónál bizonyos eszközöket most kedvezményesen tudnak a sorstársak vásárolni. Felhívta a figyelmet a jelbeszéd tanfolyamokra is, amelyek nagyon fontosak a hallássérült és a halló társadalom közti kommunikációs gátak csökkentésére.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: GYŐRITÜKÖR.HU