Megduplázódhat a számuk - sokan nem tudják, hogy betegekHír | Tanulmány | 2014.04.18.

Múlt hét pénteken volt a parkinsonos betegek világnapja; Magyarországon ma 20-30 ezerre becsülik a betegek számát.

Éveken belül duplájára is emelkedhet a Parkinson-kórban szenvedők száma - figyelmeztetnek szakemberek. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, de a tünetek gyógyszerrel jól kezelhetők. A nemrég indult Nemzeti Agykutatási Program célja a többi között, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni a betegeken. Múlt hét pénteken volt a Parkinson betegek világnapja.

A Híradónak nyilatkozó Vajda Istvánnál tíz éve derült ki, hogy Parkinson-kórban szenved. Kéz- és fejremegését azóta gyógyszerekkel kezelik. A salgótarjáni férfinak naponta háromszor kell bevennie a pirulákat, hogy ne legyenek tünetei. "A mozgásom egy kicsit lecsendesedett, fájdalmak nincsenek ezekkel, a gyógyszereket beszedem előírás szerint, erről gondoskodik a kedves feleségem is, hogy ez minden nap pontosan ezt be kell venni, és aztán úgy érzem, hogy fájdalmaim nincsenek"- mondta Vajda István.

A Parkinson-kór az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegség. Magyarországon ma 20-30 ezerre becsülik a betegek számát, közülük azonban sokan nem is tudnak arról, hogy betegek. Szakértők szerint a betegség nem gyógyítható, gyógyszerekkel viszont jól kezelhető. A tünetek enyhítésében pedig a mozgásterápia és a társadalom megítélése is fontos szerepet játszik. "Ez a beteg közérzetét is javítja, és azáltal, hogy a beteg pszichéje, a lelke is felfrissül, úgy érzi, hogy ő tud még gyógyulni, ez javítja a kezelésnek az eredményességét, és a másik, amit nem szabad elfelejteni, hogy a tudomány roham léptekkel halad előre" – nyilatkozta Vizi E. Szilveszter.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU