Megdőlt a cukorbetegek étkezési szabályainak eddigi elméleteTanulmány | 2013.12.10.

Érdekes, az eddigiekkel ellentmondó eredményre jutottak Svédországban a Linköpingi Egyetem kutatói a cukorbetegek étrendjével kapcsolatban.

A cukorbetegek számára szerencsésebb választás naponta egy alkalommal enni nagyobb adagot, mint több kisebbet a nap folyamán. Erre a következtetésre jutottak a Linköpingi Egyetem munkatársai, akik tanulmányukat a PLOS One szakmagazinban publikálták.

A svéd szakemberek a kutatás során a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek három különböző étrendjét figyelték meg a vér glükóz-, zsír- és hormontartalmának étkezési utáni mérésével. A három étrend a következő volt: az egyik alacsony zsírtartalmú, a másik alacsony szénhidráttartalmú, a harmadik pedig a mediterrán diéta volt. A kísérletben 21 páciens vett részt, ők mindannyian étkeztek mind a három étrend szerint. A szakemberek mindennap hat időpontban vettek vért tőlük.

Az alacsony zsírtartalmú étrendben olyan élelmiszereket válogattak össze, hogy – amint azt az északi országokban hagyományosan ajánlják – a teljes energiaszükségletet 55 százalékban szénhidrátokból fedezzék. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben az energiaszükséglet viszonylag kis hányadát, nagyjából 20 százalékát adták a szénhidrátok, mintegy 50 százalékot pedig a zsírok fedezték. A mediterrán diétát úgy állították össze, hogy a reggeli csupán egy csésze kávé volt, a reggeli és az ebéd kalóriatartalmát pedig összevonták egy nagy ebédbe.

Továbbá a napi kalóriaszükségletbe beépítettek még a nők számára 1,5, a férfiak esetében pedig 2 deciliter vörös bort, amit az ebéddel fogyasztottak el. A mediterrán étrend összetétele egyébként nagyjából az alacsony zsír- és az alacsony szénhidráttartalmú étrend között helyezkedett el, azzal, hogy a zsírok forrása főleg hal, olajbogyó és olíva volt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHAB PORTAL