Hajtóvadászat: nagyon megbánhatja, ha most elkapják! Törvényi változás | 2011.07.29.

Júliustól nem állíthat ki igazolást háziorvos mozgáskorlátozott parkolókártya igénylésére. Az a jövőben várhatóan a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal illetékes orvosi bizottságának feladata lesz majd. Az ok, hogy sokan visszaéltek a -rokkantkártya- használatával. Vélhetően a megyénkben is akad hamis mozgáskorlátozott parkolókártya, s akadnak, akik az eredetit használják jogosulatlanul.

Pásztorné Kovács Ágnes főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, közokirat-hamisítás bűncselekménnyel gyanúsítható az, aki hamisított parkolókártyát használ, illetve jogosulatlanul veszi igénybe a kártya szolgáltatásait. Az elmúlt év elejétől mostanáig mindössze egyetlen hamis okmány használata miatt indult büntető eljárás. A jogosulatlanságból adódó szabálysértések száma sem volt jelentős, mivel nehéz tetten érni az elkövetőt. A rendőrség ugyanis csak abban az esetben tud eljárni, ha a parkolóőr jelzésére a helyszínen "csípik nyakon" a parkolókártyát jogosulatlanul használó jármű tulajdonosát.

Urbán Szabó Béla, a mozgássérültek megyei egyesületének elnöke nemrégen úgy fogalmazott lapunk megkeresésére: sajnos ők is sokat tapasztalják, hogy ugyanúgy, ahogy a hírekben is lehet hallani, általában a jól szituált, jobb módú emberek élnek vissza az igazolvány használatával: "Igazából nem tudjuk, mi annak az oka, hogy akinek mondjuk futja tízmillió forintos autóra, egy parkolásnál mégsem hajlandó kifizetni 200-500 forintot. Jellemző probléma, hogy nagyon sokan élnek úgy vissza ezzel a parkolási kártyával, hogy valójában nem az ő nevükre szól, hanem valamelyik idősebb hozzátartozó részére. Valószínűleg nehezebb is ellenőrizni, hogy tényleg a kártyatulajdonost szállította-e az autó vezetője, de hogy a kártyáját használja, az biztos. Sajnos én is ismerek olyanokat, akik rendszeresen visszaélnek ezzel " állítja.


Tovább a teljes a cikkre

Forrás: MEOSZ.HU