Megan Bomgaars: a lány, aki Down-szindrómával él – Mit él? Virul!Hír | 2016.08.09.

Múlt hónapban lépdelt végig először a vörös szőnyegen a 23 éves Megan Bomgaars, aki a történéseket felidézve elmosolyodik:

– Új volt az élmény, de könnyen hozzá tudnék szokni.

A reflektorfényben nem először sütkérező lányt a Born this way c. dokumentum-reality sorozat egyik Down-szindrómás szereplőjeként Emmy-díjra is jelölték már. Édesanyja, a 46 éves Kris határtalan büszkeséggel nézte. Erre minden oka megvolt, hiszen a filmsorozat sikere után Megan kézzel készített, batikolt ruháit áruló vállalkozása, a Megalogy egyre sikeresebb lett, s hasonlóan ívelt felfelé a karrierje motivációs előadóként is. A lány a University of Colorado diákja, Michelle Obama vendége is volt már, s több száz ember előtt beszélt egy Down-Szindrómás világrendezvényen Trinidad és Tobagóban.

– Néha nagyon izgulok – mondja Megan –, de ekkor csak anyura nézek, aki az élet annyi nagy mérföldkövén átsegített már.

Kris 23 évesen szülte meg Megant, és egyedülálló anyaként nevelte Colorado Springs-ben.

– Nem volt egyszerű, de egy fantasztikus korai fejlesztő csoport támogatott – meséli az anya, aki maga is gyógypedagógiát tanult, miután a lányának keresett lehetőségeket az oktatásban. Végül az inkluzív oktatás mellett döntött, olyan módosított tantervvel, ami a lánya társas készségeit optimálisan fejlesztette.

– Hisz magában és nem torpan meg semmi akadály előtt – mondja az anya.

Kilencedik osztályban Megant az iskola országos versenyeken induló szurkolókórusába is beválogatták:

– Imádtam repülni a levegőben és rengeteg barátot szereztem – mondja.

De az élete 2013-ban változott meg végérvényesen, amikor iskolai feladatként beszédet írt Ne korlátozz címmel.

Egyik napról a másikra az egész világból felkéréseket kapott, hogy tartson beszédeket. Ahogy a lánya ismertsége nőtt, Kris elhatározta, hogy lerakja Megan vállalkozásának, a Megalogy-nak az alapjait.

– Tudtam, hogy a leginkább olyasmi munkákat kapna, mint a takarítás, ami nem sok lehetőséget kínálna a társas kapcsolatokra. Ezek nem lenne neki való.

Megan a jövőre készül: édesanyjával, Kris-szel együtt ideiglenesen Los Angelesbe költöztek, ahol a Born this way második évadát forgatják.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: DOWN BABA