Megalkották az intelligens mesterséges bőrtHír | 2015.11.17.

Az utóbbi egy-két évben a művégtagok robbanásszerű fejlődésnek indultak. Létezik már olyan eszköz, melyeket a gondolat irányít, így aki elveszítette kezét vagy lábát, annak is lehetősége nyílhat a teljes életre.

Jelenleg a tudomány olyan mesterséges bőr megalkotásán dolgozik, amely rugalmas és meleg, mint a valódi bőr, sőt apró érzékelőkkel képes felfogni a környezet jelzéseit, mint a hőt, nyomást és a nedvességet. Az érzékelők idővel átadják az agynak az információkat, így a művégtag tulajdonosa érzékelheti azokat.

Problémás protézisek

A legnagyobb gond az intelligens protézisekkel, hogy nem érzékelik, ha valami törékeny, és egy erőteljes markolással azonnal szétroppantják az anyagokat, vagy túl forró, melynek következtében károsodhat az eszköz. Továbbá nem képesek felvenni a bőr formáit mozgás közben, így a smart protézisek pedig a különböző szenzorok miatt meglehetősen merevek és könnyen el is törhetnek egy óvatlan mozdulatnak köszönhetően, mert nem olyan rugalmasak, mint a valódi végtagok. Az Egyesült Államok és Dél-Korea közösen fejlesztik a megoldást a problémára a mesterséges bőr létrehozásával.

Kibernetikus organizmus

A mesterséges bőr nem más, mint egy rugalmas, átlátszó szilikon anyag, úgynevezett polidimetilsziloxán (PDMS), amit rá lehet tenni a mesterséges végtagokra. Ebben az anyagban helyezik el az apró érzékelőket, amelyek nagyobb igénybevételnek is képesek ellenállni. Ezek az eszközök elektromos impulzusokat generálnak így lehetővé téve az érintkező felületek érzékelését. Ezen kívül a bőr képes érzékelni a nedvességet és a szárazságot is páratartalomra működő szenzorok segítségével.

Messze még a siker

Valódi áttörést ez a találmány akkor hozhat, ha a tudósok képesek lesznek a mesterséges bőrről érkező információkat összekapcsolni az aggyal. Jelenleg folynak az állatkísérletek, odáig eljutottak, hogy az állatok érezték az ingereket, csak azt nem tudják a fejlesztők, hogy milyen mértékben. A kísérletek során használt agyi stimuláló elektródák egyelőre alkalmatlanok az emberi használatra. A fejlesztések ezen a területen is folynak. Azt még nem tudják a kutatók, mikorra lehet áttörés, de a számítások szerint egy évtizeden belül már alkalmazható lesz a mesterséges bőr.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: GÉPAGY BLOG