Még mindig közmunkából élnek a sikeres paralimpikonokHír | 2012.12.04.

A Biacsi ikrek szenzációs eredményt értek el az idei paralimpián. Az értelmi fogyatékos lányok tizenkét évet vártak arra, hogy részt vehessenek a világversenyen. Ilona az 1500 méteres síkfutásban a bronzérmet szerezte meg, testvére pedig szinte vele egyszerre, negyedikként ért a célba. A lányok élete a verseny óta semmit sem változott: napi nyolc órában közmunkát végeznek.

- Tartottunk tőle, hogy milyen lesz visszatérni a munkába, hogy fognak hozzánk állni a kollégák. Az első munkanap nagyon kemény volt: szemetet kellett szedni. Ha lenne támogatás, nem kellene dolgoznunk. Muszáj ezt csinálni, valamiből nekünk is meg kell élni: kapálunk, gyomlálunk, ásunk, virágot ültetünk - mondja a hot!-nak Biacsi Ilona, aki testvérével és édesanyjával a szegedi tanyavilágban élnek.
- Tizenhárom testvérünk van. Bernadett és én vagyunk a legfiatalabbak, a többiek már szétszéledtek. Édesanyánk mozgássérült, nemrégiben mindkét lábát elvesztette - folytatja Biacsi Ilona, aki a bronzéremért járó juttatásból, amely tudomása szerint tizennégy millió forint, szeretne egy házat venni, de még nem tudják, mikor kapják meg a pénzt.

- A lényeg, hogy elképesztően büszke vagyok magamra, a testvéremre és arra, hogy képviselhettük Magyarországot. Legyenek bármilyenek a körülmények, mi akkor is kitartunk és bebizonyítjuk: közösen legyőzzük a világot!

A huszonhét éves testvérpár kőkeményen trenírozza magát, már most a négy év múlva esedékes Rio de Janeiró-i paralimpiára készülnek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ