“Meg akarjuk változtatni a világot” – Karen Gaffney beszéde a Down-szindrómárólHír | 2016.05.18.

Karen Gaffney magyarul is feliratozott TedX beszéde Down-szindrómáról, inklúzióról, Down-szűrésről és egy jobb világ lehetőségéről.

Karen Gaffney élete úgy indult, mint sok más Down-szindrómás kisbabáé: a szüleivel elbeszélgettek arról, hogy talán intézetbe kellene adni, mert minden bizonnyal nem sokra lesz képes. Ha szerencsés, esetleg a cipőjét be tudja majd kötni, vagy le tudja írni a saját nevét. Szerencsére ez az indítás a szüleiből épp az ellenkező hatást váltotta ki: 3 hónapos korától korai fejlesztésrejártak vele, és aktív részesei lettek a fejlődésének. Korai szófelismerést tanítottak neki, többségi óvodába íratták, az iskolai anyagokra előre felkészítették és minden eszközt megragadtak, hogy támogassák képességei kibontakozását.

Kilenc hónapos korától úszik. 2001-ben váltócsapatával átúszta a La Manche csatornát. Hat évvel később figyelemfelhívó és jótékonysági céllal átúszta a 15 fokos és 14,5 km széles Tahoe tavat. Hasonló célokkal úszta át a bostoni öblöt,  majd a San Francisco öblöt. Tizenhatszor.Teljesítette a “Szökés az Alcatrazból” triatlont.

 Karen normál tanterv szerint érettségizett, elvégzett egy kétéves, főiskolai természettudományi alapozó kurzust és pedagógus asszisztensi oklevelet szerzett. 2010-ben a Down Syndrome International szervezet a Down-szindróma nemzetközi nagykövetévé választotta. Számos díjban és elisméresben részesült, 2013-ban a Portlandi Egyetem tiszteletbeli doktorává avatta azért a felvilágosító munkáért, amit a Down-szindrómások képességeivel kapcsolatban végez.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: DOWN BABA