Mediterrán diétával a nőgyógyászati daganatok ellenHír | 2015.06.06.

A mediterrán diéta egészségünkre gyakorolt jótékony hatását már eddig is számos tanulmány bizonyította, egy új kutatás szerint azonban újabb pozitívumot írhatunk fel a listára: az étrend ugyanis felére csökkenti a méhszöveti daganatok kialakulásának rizikóját.

Az antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban, telítetlen zsírsavakban és hasznos fitonutriensekben gazdag étrend, melynek alapját a friss zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olívaolaj és az olajos magvak jelentik, hatékony az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatféle ellen - derítette ki egy nemrég publikált kutatás, mely a British Journal of Cancer című szaklapban jelent meg.

"Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak hatalmas szerepe van a daganatos betegségek kialakulásának a megelőzésében" - mondta a kutatás vezetője, dr. Cristina Bosetti, az IRCCS-Instituto di Ricerche Farmacologiche szakembere. "Ezek az eredmények segítenek jobban megérteni, hogy a leghétköznapibb döntéseink, mint például az, hogy mit eszünk és mennyire aktívak vagyunk, milyen fontosak lehetnek a daganatos betegségek kialakulásában, illetve megelőzésében."

A kutatásban több mint 5000, Olaszország és Svájc különböző területeiről származó nő adatait elemezték, akiktől 1983 és 2006 között gyűjtöttek adatokat. Összesen 1411 nőnél diagnosztizáltak méhdaganatot, és az ő étrendjüket hasonlították össze 3668 kórházi páciens diétájával.

Tovább az teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA