McDonald's, a fogyatékosság-barát munkahelyHír | 2014.03.19.

A különböző törvényi szigorítások –amelyek a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élők munkába állását segítik – még sehol sem voltak, amikor 2006-ban a McDonald’s-nél már dolgozni kezdtek fogyatékossággal élők. Kóré Ágnes HR koordinátor ott volt már a kezdeteknél is, amikor belevágtak abba, hogy nem teljesen egészséges embereket is felvegyenek a cég csapatába. Az eltelt időszak és a jelen tapasztalatairól beszélgettünk.

- Közel nyolc évvel ezelőtt egyáltalán nem volt jellemző egyetlen cégre se Magyarországon,hogy fogyatékossággal élőket „keressenek’ munkatársaik közé. Sajnos manapság is nagyrészt csak a szigorítások miatt fanyalodnak rá a munkaadók erre. Hogyan volt ez Önöknél már akkor?

- A McDonald’s-ra jellemző a sokszínű vállalati kultúra, munkavállalóink között nem teszünk semmilyen megkülönböztetést. 2006-ban vetődött fel először, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztassunk, az akkori HR vezetőnk támogatásával. A Salva Vita Alapítvány segítségével kezdtük a közös munkát és először három szellemi sérült munkavállalónak tudtunk munkalehetőséget biztosítani. A közös munkának eredményesnek bizonyul, amihez nagyban hozzájárul a Salva Vita Alapítvány munkatársainak erőfeszítései, a mentori tevékenység, amivel a megváltozott munkaképességű munkavállalók integrálását segítették. Az első időszak sikerei nehézségekkel is jártak én magam is sokat tanultam a program indulása alatt és az eltelt időszakban. Azóta persze már sok tapasztalatot szereztünk és látjuk, hogy megállják a helyüket azok a dolgozók is, akik valamilyen okból kifolyólag megváltozással kell hogy éljenek.

- Hány megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő munkatársuk van?

- Vállalati szinten 45 fő megváltozott munkaképességű munkavállalónk van. Ez általában éttermenként 1 dolgozót jelent. Magyarországi viszonylatban pedig közel 100 fő megváltozott munkaképességű munkavállalónak tudunk munkalehetőséget biztosítani.

- Miyen munkakörökben dolgoznak?

- Éttermeinkben jól körülhatároltak a munkaállomások és ezért jól meghatározható, hogy egy-egy megváltozott munkaképességű munkatárs hova illeszthető be, attól függően,hogy mi a betegsége, fogyatékossága, vagy milyen munkakör áll hozzá közelebb. A felvételi eljárásunk menetében nem teszünk különbséget a pályázók között, ha valaki alkalmas egy feladat ellátására, akkor felvesszük. A konyhán termelési feladatok ellátásában éppúgy helytállnak ők, mint a vendégtérben, ahol takarítást kell végeznek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: Rehab Blog