Matyóföld Szíve Mezőkövesd-Vizsgált rokkantosításokHír | 2011.08.29.

Több visszaélésgyanús ügyet is talált a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatánál a Nemzeti Rehabilitációs Hivatal. A vizsgálat még tart, eddig több mint másfél ezer ember leszázalékolását ellenőrizték, százharminc esetben rendeltek el rendkívüli eljárást - közölte tegnap a Hír TV.

Két egri orvost vett őrizetbe tavaly a rendőrség, miután kiderült, pénzt kértek a rokkantosításért. Ezek után rendelt el átfogó felülvizsgálatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi). A Nemzeti Rehabilitációs Hivatalban egy komplex képességvizsgáló készülékkel, úgynevezett munkaszimulátorral vizsgálják meg, ki, milyen munkára alkalmas. A berendezésből azonban egyelőre csak egy van az országban, de jövőre a tervek szerint - európai uniós forrásból - már több is lesz. A hivatal több mint másfél ezer ember leszázalékolását vizsgálta eddig felül, s eszerint 130 esetben kell rendkívüli eljárást lefolytatni.
Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója úgy nyilatkozott: az eddigi vizsgálatok alapján és más területeken - tehát nem az egri kirendeltségben vizsgáltak közül - már három esetben indokoltnak tartották, hogy megváltoztassák a korábbi minősítést.
A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetének vezetője elismerte, korábban voltak visszaélések a rendszerben, ám szerinte a munkanélküliség nehezíteni fogja a rokkantnyugdíjasok munkába állítását. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője azt mondta: a 337 ezer nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasnak a 72 százaléka 46 és 64 év közötti, több mint 70 százalékuk nyolc általánost végzett vagy régi szakmunkásképzőt, amit a munkaerőpiacon senki sem keres. Több mint 60 százalékuk a Dél-alföldi és az Észak-magyarországi régióban él, ami a munkanélküliség szempontjából a két legrosszabb helyzetben lévő megye.
Jelenleg hétszázhatvanezren részesülnek rokkantsági nyugellátásban Magyarországon, közülük 337 ezren nyugdíjkorhatár alattiak. A kormányzat kétszázhúszezer embert vezetne vissza a munka világába. A Nefminek januárig kell kidolgoznia az új rokkanttá nyilvánítási rendszert.


Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ