Matt a daganatnakTanulmány | 2014.09.02.

Minden daganat génhiba eredménye. Ha ismerjük a hibás gént, akkor innovatív vagy okosgyógyszerrel lehetővé válik célzottan, a gén hibás információtermelését - osztódj és szaporodj! - blokkolni, aminek következtében visszahúzódik vagy teljesen megsemmisül a daganat. A kemoterápiát hamarosan kiváltó, igen biztató eredményeket felmutató kezelés, a célzott vagy személyre szabott daganatterápia óriási áttörés előtt áll.

Az áttörés pedig nem más, mint annak felismerése, hogy nem a tumort kell helyileg elpusztítani, hanem a sejtburjánzásért felelős gént kell megtalálni és blokkolni. A bő tíz évvel ezelőtt az emberi genom megfejtése óta robbanásszerűen megindult génkutatások eredménye az, hogy ma már a daganatok döntő többségében kimutatható a meghibásodott gén, sőt, ilyen laboratórium itt Magyarországon is megtalálható, és egy-egy gén esetében már OEP-finanszírozottan is hozzáférhető. S ha megvan a hibás gén, akkor a speciálisan azt célzó vegyületeket is könnyebb kifejleszteni, amiből a klinikai tesztelések után gyógyszer lehet.

Világszerte kutatók, orvosok, onkológusok tízezrei, mint megannyi "genommérnök" dolgozik azon, hogy minél könnyebben kimutatható legyen egy génszakaszból az összes, daganatot okozó hibás gén; vegyészek, kémikusok, gyógyszergyárak pedig azon fáradoznak, hogy ezekre a génmutációkra megtalálják a megfelelő hatóanyagot, innovatív gyógyszert. De vajon mikor lesz a tudományuk az onkológiai rendeléseken napi rutin? Mikorra várható az, hogy kemó helyett elég lesz napi két tablettával kezelni a daganatot?

Jelenleg az a legizgalmasabb kérdés, hogy ha ismerjük a beteg gént, akkor találunk-e olyan gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt, amely tényleg elpusztítja a daganatot - hangsúlyozza a HáziPatika.com-nak Dr. Peták István orvos-kutató, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója. "Ehhez az kell, hogy tényleg értsük, lássuk az összes génhibát, s hogy a másfélmilliónyi mutációra képes daganatsejtet meggátoljuk abban, hogy a kezelés alatt rezisztenssé váljon - magyarán, hogy mattot adhassunk a daganatnak"- teszi hozzá.

Miért kell személyre szabottan kezelni a daganatokat?

Az Egyesült Államokból hazatért kutató a daganatok célzott kezelésének összetettségét jól szemlélteti az alábbi "genetikai matematikával":

− A tudomány mai állása szerint 500 olyan génről tudunk, amelyben a daganatok kialakulását okozó génhiba kialakulhat, ebből 138 génről tudjuk biztosan, hogy közvetlenül a daganatsejtek osztódásáért felelős, ezek közül 58 génhiba a leggyakoribb: a daganatok 75%-ának kialakulásánál tetten érhető. Ezért a mi központunk leggyakrabban ezt az 58 gént vizsgálja. Azt is tudjuk, hogy az 500 lehetséges génből összesen és maximum 8 gén hibája okozhat daganatot, ez azt jelenti, hogy valakinél egy gén meghibásodása elég, valakinél nyolcnak kell elhangolódnia ahhoz, hogy a tumor kialakuljon. Mondhatjuk, hogy "csak" ezt a nyolcat kell kimutatni a lehetséges 500-ból, ám a kombinációk száma több ezer lehet, ami megmagyarázza, miért kell személyre szabottan kezelni a daganatokat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA