Márton egymillió emberen segítHír | 2013.04.20.

Magyar győztese van a NASA és a Google által alapított egyetem versenyének. Juhász Márton találmányával a kerekesszékesek fejmozgatással tudnak kommunikálni és helyet változtatni.

Egy magyar fiú mozgássérülteknek kifejlesztett rendszere az egyik nyertese annak a versenynek, amit a melyet a NASA és a Google által alapított amerikai egyetem hirdetett meg.

A szervezők olyan projekteket kerestek, amelyek képesek lehetnek egymillió ember életén javítani három év leforgása alatt. Juhász Márton a GyroSet nevű, mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett, fejmozgás érzékelésével működő rendszerével nyert.

Márton egy kórház mellett él és számos nyaktól lefelé megbénult emberrel találkozik nap mint nap. Ezek az emberek mozgásukat leginkább egy szájjal mozgatható joystick segítségével tudják kontrollálni, ami azonban látásukban korlátozza őket. Ezért fejlesztette ki a GyroSetet, amelynek segítségével a mozgássérültek könnyen mozoghatnak és kommunikálhatnak, ehhez csak a fejüket kell megmozdítaniuk.

A videó elején Márton többek között elmeséli, kicsoda ő, és mennyire érdekelte az agy működése és az elektronika. Később rátér a GyroSetre, ami tulajdonképpen egy headset. Ennek segítségével a mozgássérültek fejük megdöntésével vezérelhetik kerekesszéküket - Márton nagyon pontosan, de közérthetően lerajzolja a működését.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZERETLEK MAGYARORSZÁG