Márk és az androidos kerekesszékHír | 2014.03.27.

Legalább egymillió ember életén kell javítania három éven belül – ez volt a feltétele, hogy egy projekt részt vehessen a Google-NASA közös versenyén 2013 tavaszán. Juhász Márton találmánya, amelynek üzletfejlesztésében István Márk is részt vesz, első helyezést kapott!

Márk

A „Zuram” egyik este azzal a hírrel jött haza, hogy egy sérült emberek életét segítő találmányról hallott egy volt fiatal kollégájától, István Márktól. Márk ambiciózus, érdeklődési köre is sokirányú. A pénzügyeken, üzletfejlesztésen túl például érdeklik az új technológiák, innovációk is, így eljár innovációs bemutatókra, versenyekre.

Egy ilyen versenyen ismerte meg Juhász Mártont, aki a GyroSet elnevezésű találmányával – mely a kerekesszékes emberek életét könnyítő eszköz – tavaly a Google és a NASA közös Singularity University versenyén megosztott első helyezést kapott. Márk bekapcsolódott ennek a remek találmánynak az üzletfejlesztési munkálataiba.

Márton

Noha Juhász Márton nem mozgássérült, az interjú helyszínére, a kerekesszékek javítóműhelyébe stílszerűen kerekesszékkel gördült be. A vállalkozásuk honlapjára feltett videók segítségével bemutatta, hogyan indult a MEREK-beli pályafutása. Majd, mintha gondolatolvasó lett volna, sorban elmondta – a hangosan fel sem tett – kérdéseimre a válaszokat.

Megtudtam, hogy biokémikus, és némi orvostant is tanult; hogy szívügye az új technológiák jóra fordítása; hogy több innovációs kutatóintézetben is dolgozott már, ahol olcsó, gazdaságos, tiszta energiákkal foglalkozott; s hogy mindig is izgatta a fantáziáját az interakció a gépek és az emberek között. Majd néhány éve a MEREK melletti utcába költözve nap mint nap szembesült a kerekesszékeikkel küszködő, sérült emberek problémáival. Egyből észrevette azt is, hogy azok a mozgássérültek, akik beszédképességüket is elvesztették, középkori színvonalú, fejletlen és megalázó eszközökkel kommunikálnak és irányítják széküket. A MEREK műhelyében megtudta azt is, hogy a kerekesszékek átalakítása, testre szabása mechanikus jellegű, ami rendre magában hordozza a nehézkességet és a gyakori meghibásodás veszélyét. Felmerült benne a gondolat, hogy a technika legújabb vívmányaként számon tartott androidos okostelefon-szisztéma beépíthető a kerekesszékek irányításába is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ