Már lehet pályázni az Akadálymentes Városét DíjraHír | 2012.06.15.

Az Európai Bizottság jóvoltából létrehozott, az Akadálymentes Városért elnevezésű díj 2013-ban is átadásra kerül Brüsszelben. Az elismerés azoknak a településeknek jár, akik elkötelezettek a hozzáférhető környezet kialakítása iránt, különös tekintettel a fogyatékos lakosokra. A pályázat már elindult, 2012. szeptember 5-ig lehet benyújtani az anyagokat a magyarországi fordulóra.

Az Európai Unióban 80 millió körül jár a fogyatékossággal élő emberek száma. „Társadalmunk idősödésével a fogyatékossággal élők vagy csökkent mozgásképességűek száma egyre nő. Ennek következtében valódi kihívássá vált az, hogy mindenki számára biztosított legyen a közlekedéshez, a közterületekhez és közszolgáltatásokhoz, illetve a technológiához való hozzáférés"- olvasható a verseny kiírásában. E probléma feloldására kínál segítséget ez a pályázat is.

Maga a megmérettetés két egységből áll: magyarországi és nemzetközi fordulóból. A kiválasztási procedúra eredményéül négy döntős város képviselői vehetnek majd részt a Brüsszelben esedékes díjátadó gálán, ahol kiderül, ki kapja az idei elismerést. Az esemény a 2012. december 3-4-én, a fogyatékossággal élők európai napja alkalmából megrendezett konferencia idejére esik majd.

A pályázó városoknak az akadálymentesítés fő összetevői általa meghatározott kritériumoknak kell megfelelniük. A közlemény értelmében a kezdeményezések értékelésének egyik szempontja az, hogy mennyire átfogóan közelítik meg a négy fő terület, azaz az épített környezet és a közterületek; a közlekedés és a kapcsolódó infrastruktúrák; az információ és kommunikáció (beleértve az új információs és kommunikációs technológiákat is); valamint a nyilvános létesítmények és közszolgáltatások akadálymentesítését. Ennek értelmében a fókusz azon lesz, hogy az imént felsorolt területeken hozott intézkedések milyen hatást gyakorolnak az érintettek és az egész város életére, milyen minőségben valósultak meg és mennyire fenntarthatóak. Fontos szempontot az akadálymentesítés nehezen megvalósuló kulcspontja, vagyis az, hogy mennyire sikerült a fogyatékossággal élő személyeket és képviselő szerveiket bevonni a tervezés folyamatába, mennyire valósult meg az egyeztetés a felek között.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG