Már féléves korban megfigyelhetők az autizmus jeleiTanulmány | 2012.02.04.

A később autista tüneteket mutató gyerekek agyi aktivitásának vizsgálata már az első életévükben jelzi agyműködésük másságát - állapították meg brit kutatók.

A Londoni Egyetem szakemberei 104 csecsemőt vizsgáltak meg 6-12 hónapos korukban, majd háromévesen ismét, és megállapították, hogy akiknél kialakult autizmus, azok agyi aktivitása szokatlan mintázatot mutatott egy másik személlyel való szemkontaktusra adott válaszként.

Az eredmény azt jelzi, hogy akár 6 hónapos csecsemőknél meg lehet becsülni a jövőbeli autizmus kockázatát - emelte ki Mark Johnson kutatásvezető.

Az autizmus a népesség körülbelül egy százalékát érintő, spektrum jellegű rendellenesség, amely a szellemi visszamaradottságtól és a kommunikációra való képtelenségtől viszonylag enyhébb tünetekig, kommunikációs zavarig terjed. A jellegzetes autisztikus viselkedés általában kétéves kor alatt nem figyelhető meg, a határozott diagnózisra pedig ennél is későbbi időpontban van lehetőség jelenleg.

Johnson szerint eredményük az első lépés lehet az autizmus korai diagnózisa irányában, még akkor is, ha a csecsemők agyi aktivitásának vizsgálatakor tapasztalható jelek nem tekinthetők 100 százalékosan pontos előrejelzésnek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG