Már lehetséges: pajzsmirigyműtét vágás nélkülSzakmai cikk | 2016.10.28.

Közép-Kelet Európában egyelőre kizárólag Magyarországon végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek (strúma) rádiófrekvenciás ablációval történő, nyitott műtét nélküli kezelését. Hatalmas előrelépés a medicinában, hogy a pajzsmirigy jóindulatú göbjei is kezelhetők altatás, és a nyaki terület felnyitása nélkül, ambulánsan. A szakemberek szerint az eljárás hamar el fog terjedni a hazai egészségügyben, akárcsak a nyugat-európai országokban.  

A jóindulatú pajzsmirigy göb kezelésének - nemrég még az egyetlen - módja, melyet ma is a leggyakrabban alkalmaznak, a nyitott nyaki műtét volt. Az orvostudomány és az orvos technológia fejlődésével azonban lehetővé vált - a külföldön már népszerűnek számító, hazánkban még új eljárás - a pajzsmirigy göb rádiófrekvenciás ablációval (RFA) végzett kezelése - tudatta a Premier Med Egészségközpont igazgatója. Gátay Katalin elmondta: az metódus során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket, ami sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb és ambuláns megoldást. Óriási innováció, hogy a vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválhatja ez a minimálisan invazív kezelés - tette hozzá.

Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, belgyógyász szakorvos és immunológus felhívta a figyelmet arra, hogy a jóindulatú pajzsmirigy göbök okozta problémákra több nyugat-európai országban már 2006 óta jelent megoldást a beavatkozás. A termoabláció már régóta bevált módszer a különböző betegségek kezelésében, számos területen alkalmazható, ahol képalkotó vizsgálat során úgy tudunk eljuttatni egy tűt a gyógyítani kívánt részhez, hogy ne sérüljön más szerv. A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele. A metódus visszér problémákra is megoldást nyújt, az endovénás rádiófrekvenciás ablációt, már több mint 15 éve használják az érsebészetben.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: NEPSZAVA.HU